fbpx
Ştirea zilei

OFICIAL: S-au închis toate secţiile! EXIT-POLL pe Tulcea: Ştefan ILIE e noul primar

- alegeri locale, 27 septembrie 2020: reguli, ştiri, declaraţii, evenimente

Ora 21.30

Oficial s-au închis toate secţiile de votare! Nu au fost raportate probleme deosebite. Deja primele secţii de votare au numărat voturile pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea.

Primul EXIT-POLL arată că actualul primar Constantin Hogea îşi va încheia oficial mandatul. Favorit pentru a-i lua locul este Ştefan ILIE!

Ora 20.00

Situaţie mai puţin obişnuită la o secţie de votare din judeţul nostru. Respectiv la Secţia 187 de la Căminul Cultural din Stejaru. Potrivit site-ului privind prezenţa la vot încă de la ora 18.00 s-a depăşit procentul de prezenţă de 100%.

Pentru că după ora 19.00 deja şi rezerva de 10% pe secţie s-a epuizat, prin dispoziţia Biroului Electoral s-a luat decizia transferului intern între secţii, respectiv de la secţiile de votare de la Mina Altîn Tepe şi Vasile Alecsandri. Vom reveni!

Ora 19.30

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii tulceni au fost sesizați cu privire la faptul că un cetățean din comuna Baia ar oferi sume de bani unor persoane din localitate, pentru a-i determina să voteze cu un anumit candidat la funcția de primar.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă, constituită în scopul cercetării evenimentelor electorale, iar în urma verificărilor efectuate, a identificat persoanele implicate și a stabilit faptul că acestea nu ar fi dat curs solicitării, refuzând primirea sumelor respective.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de corupere a alegătorilor.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a verifica punctual, cu celeritate, orice sesizare privind încălcarea legii şi pentru a stabili existenţa aspectelor semnalate

Ora 17.30

Candidatul PartiduluiPro România pentru funcţia de primar al Municipiului Tulcea, Ştefana Zibileanu, a votat în această după-amiază la o secţie de votare de pe strada Toamnei. Mesajul său, după ce şi-a exprimat votul a fost unul încrezător, pentru schimbare, aşa cum se poate observa şi din clipul de mai jos.

Ora 17.00

Procesul electoral de la Tulcea s-a desfăşurat, potrivit „Vocii unice” din cadrul IPJ Tulcea, fără incindente electorale. Au fost sesizate 15 fapte de natură contravenţională, două dintre ele fiind în cercetare. Au fost aplicate 4 contravenţii şi întocmite 6 dosare penale. Mai multe informaţii în clipul de mai jos.

Ora 15.00

Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al Municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a votat în această după-amiază la o secţie de votare de pe strada Libertăţii. Mesajul său, după ce şi-a exprimat votul a fost unul foarte scurt şi concis, aşa cum se poate observa şi din clipul de mai jos.

Ora 14.00

Candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, George Şişcu, a votat azi la o secţie de votare din Babadag.

Mesajul său, după exercitarea votului a fost următorul: „Am votat astăzi alături de familie și colegii de partid din Babadag plin de speranță pentru viitorul județului Tulcea. Avem nevoie de o administrație nouă, competentă, dedicată investițiilor și bunăstării fiecărui locuitor. 
Am votat pentru ca toți tulcenii să aibă șansa de a se bucura de prosperitate în loc să-și plângă lipsurile. 
Îi rog pe tulcenii din toate colțurile județului să meargă și să își exercite dreptul fundamental de a alege. Alegerile locale sunt cele mai importante pentru fiecare locuitor, pentru că acestea privesc în mod direct comunitatea lor„.

Ora 13.30

Candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, a votat azi la sala de sport a Colegiului Dobrogean Spiru Haret din Tulcea. Pentru ce anume aflați din clipul de mai jos.

Ora 13.00

Polițiștii din cadrul Poliției Oraș Babadag au fost sesizati cu privire la faptul că la secția de votare nr. 56 din Babadag, unui alegător i-au fost distribuite mai multe buletine de vot.
În urma verificărilor, s-a stabilit că un membru din cadrul Secției de votare ar fi distribuit 8 buletine de vot unui singur alegător.
Alegătorul a sesizat inadvertențele și a returnat comisiei, surplusul de buletine.
Sesizarea a fost înregistrată în registrul cauzelor penale, iar în prezent, se efectuează cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu.

Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag.

Ora 11.00

Candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, a votat azi la Secția 7 de pe strada Babadag.

,,Am votat pentru finalizarea tuturor proiectele bune deja demarate in judet și am votat pentru ca municipiul Tulcea să aibă parte de viitorul prosper pe care îl merită.
Dacă încă nu ați votat, mai aveți timp. Nu uitați, doar o singură dată la patru ani puteți decide soarta orașului. Alegeți cu grijă!„, a declarat aceasta.

https://www.facebook.com/TeoHoria/videos/340736993904996/

Ora 10.00

Candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliului județean Tulcea, Horia Teodorescu, și-a exprimat votul la o secție de votare din orașul Babadag. Potrivit declarației sale votul său a fost pentru ,,continuitate” așa cum reiese din clipul de mai jos.

https://www.facebook.com/TeoHoria/videos/322401598858810/

Ora 9.00

Candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de primar al municipiului Tulcea, Valentin Spiru, a votat imediat după ora 9.00 la o secție de votare din Cartierul E3. Potrivit declarației sale, votul a fost exprimat pentru ,,democrație participativă” , așa cum reiese din clipul de mai jos.

 

Ora8.30

Laurențiu Mocanu, candidatul Pro România pentru funcția de președinte al Consiliului județean Tulcea, a votat încă de la primele ore ale dimineții. O dovadă că și tinerii votează dimineața. Pentru ce a votat în clipul de mai jos.

 

Ora 7.30

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan a votat încă de la ora 7.30!

✅Am votat, în deplină siguranţă, la Secţia 33 din Municipiul Tulcea!
📍Au fost luate toate măsurile necesare ca acest scrutin să se desfăşoare în deplină siguranţă sanitară.
👍Mergeţi la secţiile de votare cu încredere!„, a fost mesajul transmis de acesta pe pagina sa de socializare.

Ora 7.00

Toate cele 204 secţii de votare din judeţ au fost deschise de la ora 7.00, iar procesul electoral de azi se va desfăşura după reguli noi stabilite de Guvern în contextul COVID 19.

Astfel, Guvernul a aprobat în urmă cu două săptămâni măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate pentru a vota la alegerile locale din 27 septembrie, cele mai importante fiind: intrare și ieșire separate din secția de votare, distanța de cel puțin un metru între votanți, dezinfectarea mâinilor, purtarea obligatorie a măștii.

În sala de vot nu vor putea fi prezenți în același timp mai mult de 5 alegători.

 

La intrarea în secție, fiecare votant își va introduce singur cartea de identitate în dispozitivul de monitorizare a prezenței la urne și de prevenire a votului multiplu.

 

Pentru a fi identificat, alegătorul va trebuie să-și dea jos masca pentru câteva secunde, stând la o distanță de 1,5 metri de membrii biroului secției de votare.

Măsurile stabilite prin hotărârea Guvernului:

1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/ întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale.

2. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

3. asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.

4. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

5. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.

6. afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

7. stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.

8. marcarea prin grija primarilor a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.

9. amplasarea prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

10. asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.

11. asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

12. președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

13. accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.

14. alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile.

15. în vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura.

16. alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acesteia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară.

17. se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu mențiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea și la indicația acestora.

18. după exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

19. în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, azile de batrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă.

20. echipa care transportă urna specială se va deplasa la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători prevăzute la pct. 19.

21. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

22. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum 1 metru față de alegător.

23. alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale și celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, își va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat și își va repoziționa masca acoperind nasul și gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ștampila cu mențiunea „VOTAT” și, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ștergere cu soluție dezinfectantă sau prin ștergere cu şervețele/lavete impregnate cu dezinfectant
pe bază de alcool.

24. în cazul persoanelor internate în unități sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecție pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective. Toate materialele de protecție utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

25. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator și persoanele acreditate vor purta mască și mănuși pe tot parcursul numărării voturilor și vor menține o distanță de mimimum 1 metru față de celelalte persoane.

26. numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE