Ordin de la Arafat: Carantină în Cartierul Bendea din Babadag!

Pentru peste 2500 de persoane din oraşul Babadag s-a instituit din această dimineaţă măsura carantinei, această măsură extremă fiind luată printr-un „ordin al Comandantului Acţiunii, Secretar de Stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, asumată de prefectul judeţului domnul Alexandru Cristian IORDAN.”

Este o măsură ce a fost confirmată OFICIAL în această dimineaţă printr-un comunicat al Biroului de Presă al Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea, a cărui conţinut în publicăm, integral, mai jos.

Astăzi, 18.04.2020, de la ora 1.00 au fost convocaţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea pentru a li se aduce la cunoştinţă prevederile Ordinului 74.589 din 17.04.2020 al Comandantului Acţiunii, Secretar de Stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul oraşului Babadag din judeţul Tulcea. Este vorba despre luarea măsurii de a carantina un cartier din Oraşul Babadag, respectiv cartierul Bendea.

Ordinul a ţinut cont de evaluarea de risc expusă de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Tulcea, nr. 7447/17.04.2020, precum şi de punctele de vedere favorabile exprimate de structurile de ordine publică în sensul instituirii măsurii de carantină pentru zona în care situaţia epidemiologică prezintă risc crescut, însă a fost emis la propunerea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, asumată de prefectul judeţului domnul Alexandru Cristian IORDAN.

Potrivit Ordinului mai sus amintit, începând cu data de astăzi, 18 aprilie 2020 „se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în oraşul BABADAG, a cartierului Bendea, delimitat de următoarele căi naturale şi de circulaţie rutieră: râul Tabana – E87 – strada Băilor – strada Viilor – strada Carierei – strada Vlad Ţepeş – strada Gheorghe Lazăr – strada Măcriş – strada Heracleea – strada Boteanu – Strada Ştefan cel Mare – strada Fabricii – strada Heracleea – râul Tabana.

Facem precizarea că din acest cartier, în urma efectuării a 49 de teste la persoane simptomatice, au fost confirmate pozitiv Covid-19 până azi, 18 aprilie 2020 un număr de 12 persoane, 6 dintre ele în cursul zilelor de 16 şi 17 aprilie 2020. Măsuri de supraveghere şi pază pentru primele locuinţe din acest cartier în care au fost confirmate primele cazuri au fost luate de către Poliţia Oraşului Babadag încă din data de 10 aprilie 2020, ulterior fiind suplimentate forţele cu alţi angajaţi ai structurilor MAI, MApN şi ai Primăriei Babadag.

În cartierul Bendea locuiesc aproximativ 2500 de cetățeni, marea majoritate de etnie roma (romi xoraxaj). Potrivit datelor centralizate din verificările în teren, în 148 de case din cartierul Bendea locuiesc peste 10 persoane, la una dintre acestea fiind înregistrate 42 de persoane, fapt ce duce la creşterea riscului de transmitere a virusului.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în ultima perioada s-au întors din străinătate aproximtiv 900 de persoane din oraşul Babadag, la data de 17 aprilie 2020 fiind 191 de persoane în izolare la domiciliu.

Facem precizarea că măsurile impuse până ieri, 17 aprilie 2020, chiar dacă s-a suplimentat numărul forțelor de ordine de la zi la zi în ultima săptămână, nu au avut efectul scontat deoarece persoanele din acest cartier se deplasează liber, fără a respecta restricțiile impuse prin ordonanțele militare, iar imobilele în care locuiesc sunt cu intrari multiple și imediat după plecarea forțelor de ordine reapar pe străzi sau se deplasează prin curțile interioare, gardurile fiind deteriorate sau inexistente.

Pe parcursul zilei vom comunica şi alte măsuri ce vor fi luate imediat după şedinţa membrilor Centrului de Conducere al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Pentru corecta informare a populaţiei vor fi publicate atât pe pagina oficială a Instituţiei cât şi pe pagina de socializare buletine de presă ale Grupului de Comunicare Strategică precum şi comunicate de presă locale ale Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

Vă rugăm să nu uitați de 0800800358 – linia verde la care puteţi primi informații despre situațiile legate de COVID-19. Programul de funcționare al liniei verde este de zilnic, între orele 08:00 si 23:00. Tulcenii sunt rugați să apeleze numărul unic de  urgență 112 doar pentru situații de urgență!”

Back to top button