Ştirea zilei

Pe urmele plutaşilor, de sub Ceahlău spre Sulina!

Îmbarcaţ în 10 canoe, 23 de persoane au plecat săptămâna trecută din Neamț, de la coada lacului Izvorul Muntelui, spre Tulcea, destinaţia finală fiind Sulina.  Echipajele sunt conduse de Loredan Popa, fost campion mondial şi european la caiac-canoe. Azi au ajuns la Tulcea!

,,S-a inspirat de la Traseul Plutaşilor de pe Bistriţa. Am să-i aştept la sosire, la Sulina, pentru a-i felicita“. Acestea erau câteva dintre cuvintele rostite de de Ivan Patzaichin, celebrul sportiv cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, campion mondial, european şi antrenor român de marcă, vineri, 14 august, în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, la coada lacului de acumulare de la Bicaz.

Unul dintre scopuri este readucerea în actualitate a ceea ce însemna „Drumului plutaşilor“ de pe Bistriţă, de sub Olimpul Moldovei la Piatra Neamţ, Bacău, Brăila, Galaţi şi până la Tulcea, transportând lemnul codrilor din Neamţ spre şes şi câmpie. Prima zi a expediţiei, care a început vineri, 14 august, a însemnat parcurgerea luciului de apă a acumulării de la Bicaz, cale de vreo 40 de kilometri, din localitatea Ceahlău şi până la baraj. Nu au fost incidente, doar că, la un moment dat, echipajele s-au distanţat unele de altele, lucru ce a stârnit comentarii maliţioase ale celor rămaşi în urmă, gen „Vedem noi cine ajunge la final“, „Cei din urmă, vor fi primii“, etc.

Traseul de 460 kilometri este unul dedicat şi familiilor. 23 de participanţi, grupaţi în 10 canoe au plecat spre mare. Cel mai tânăr participant are doar 13 ani iar cel mai vârstnic, 71. „Aceasta este o expediţie cu care noi vrem să vedem râurile, să vedem râul Bistriţa, să vedem Siretul cum se varsă în Dunăre, să vedem ce se întâmplă pe aceste ape”a declarat Loredan Popa, organizatorul traseului.

Azi cu toții au ajuns la Tulcea și au plecat spre Maliuc. Aventura sportivilor se va încheia probabil vineri la Sulina, cu o seară pescărească la care va participa și Ivan Patzaichin. Proiectul Wild Canoeing Tour (din Ceahlău la Marea Neagră) este o iniţiativă a Asociației Plai Verde, organizat în colaborare cu Asociația Green Ties, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra-Neamț.

Back to top button