Ştirea zilei

Pontonul itinerant pentru copiii cu dizabilități a intrat la apă!

UPDATE ora 14.15 – PUNCT DE VEDERE AL FUNDAȚIEI SERA ROMÂNIA
Venim cu o serie de precizări legate de situația pontonului de la Mahmudia.
De când a fost inaugurat și până când își va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietății și de definitivarea și avizarea de finanțator a echipei tehnice și de management necesare (șeful de centru, echipa de terapeuți și echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil și lung de recrutare. Până atunci, am decis ca pontonul să fie menținut la mal, în Mahmudia.

De aseară și până azi dimineață, din cauza condițiilor meteo și din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei și a început să se încline.

În plus, ca urmare a unei defecțiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă. Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile.
Astăzi dimineață, am contactat specialiștii de la fața locului pentru a decide care este cea mai bună soluție de evacuare a apei și de punere pe linia de plutire corectă. Deja o firmă specializată lucrează în acest sens și, până la mijlocul săptămânii viitoare, vasul va fi repus pe linia de plutire.
Estimăm că centrul de recuperare își va începe activitățile cu beneficiarii în luna noiembrie.
Și noi ne dorim să rezolvăm cât mai repede această situație tehnică, un incident nedorit, și depunem toate eforturile în acest sens, astfel încât să putem demara activitatea centrului așa cum a fost programată. În ceea ce privește finanțarea, menționăm că achiziția pontonului plutitor s-a făcut exclusiv din fonduri private.

UPDATE ora 12.45

Potrivit Căpităniei Portului Tulcea, în această dimineață a fost sesizat Oficiul de căpitănie Mahmudia că pe Brațul Sfântu Gheorghe al Dunării, pe raza localității Mahmudia, la kilometrul 89+900, mal drept se află scufundat un ponton dormitor.  Pontonul este proprietatea Fundației Sara iar acesta, conform evaluării este scufundat în proporție de 50% paralel cu malul. Acesta este asigurat cu două parâme vegetale se află în conservare fără echipaj și la bord. Nu s-a constatat poluarea șenalul navigabil care nu este blocat pentru navigaţie. La fața locului sa deplasat un echipaj format din reprezentanți ai Căpităniei portului Tulcea pentru cercetări iar proprietarul pontonului a fost notificat în vederea ranfluării.

Ieri noapte, pontonul inaugurat pe 22 septembrie cu mare fast la Mahmudia în prezenţa ministrului Raluca Turcan şi destinat pentru copiii cu dizabilități a intrat la apă! 

Detalii despre această investiţie a Fundaţiei Sera, susţinută financiar de Penny, puteţi citi aici.

Contactaţi telefonic, cei de la Fundaţia Sera, prin Oana Crăciun, au declarat că situaţia de la Mahmudia este cunoscută fiind cauzată de faptul că s-au blocat pompele de santină pentru că a fost o problemă cu alimentarea cu energie electrică. A fost contactată o firmă care deţine o macara, pontonul va fi tras din apă şi se vor repara acele pompe stricate urmând a fi readus pe linia de plutire.

Potrivit sursei, pontonul itinerant a fost mutat din locul inaugurării și la acest moment nu are un șef de centru angajat, altfel spus pontonul fiind fără personal de deservire la momentul evenimentului.

 

Back to top button