fbpx
Ştirea zilei

Primarul Şfefan Ilie prezent la întâlnirea Asociației Municipiilor din România cu Ludovic Orban

Municipiul Tulcea poate extinde gazul metan prin accesarea fondurilor europene - a transmis Ştefan Ilie

Azi a avut loc la București o întâlnire de lucru între reprezentații Asociației Municipiilor din România (AMR) și Ludovic Orban, prim-ministrul României, ministrul finanțelor publice, Florin Câțu, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru și alți reprezentanți ai Guvernului României.

AMR a fost reprezentantă de: dl Robert Negoiță, președintele AMR, primarul sectorului 3, dl Florin Birta, primarul municipiului Oradea, dna. Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, dl Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, dl Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani, dl Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, dl Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, dl Arpad Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, dl Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, dl Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, dl Daniel Viziteu, primarul municipiului Bacău, dl Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, dl Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani, dl Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, dl Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea și dl Constantin Mitache, directorul general al AMR.

În cadrul întâlnirii, potrivit unui comunicat al  Asociației Municipiilor din România (AMR) au fost abordate următoarele teme:

• Aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2021.
• Stabilirea prin Legea Finantelor Publice Locale a cotei din impozitul pe venit (I.V.) ce revine administratiei publice locale.
• Cresterea la 3.000 mil lei a limitei anuale aferentă anilor 2021 -2022- 2023 pentru finanțările rambursabile care pot fi contractate.
• Alocarea unei sume din Fondul de rezervă în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației.
• Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Dl. Ludovic Orban, Prim-ministrul României, a agreat propunerea AMR privind includerea cotelor din I.V. în proiectul de lege care se află la Camera Deputaților- PL-x nr. 626/2020- Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

 

Municipiul Tulcea poate extinde gazul metan prin accesarea fondurilor europene și printr-o legislație care să permită parteneriatul între autoritate și distribuitorul privat.

Salvarea de la faliment si buna funcționare a operatorului agentului termic sunt acțiuni care au contribuit la blocarea dezvoltării orașului și nu au produs confortul dorit de locuitori.

Am propus soluții pentru accesarea fondurilor europene, pentru a extinde rețelele de gaz pe termen mediu, iar pe termen lung pentru a construi un sistem energetic eficient și concurențial.„, a transmis Ştefan Ilie pe pagina sa de socializare.

Viziunea primarului Ştefan Ilie a fost prezentată, în timpul întâlnirii cu oficialii guvernamentali, şi, în esenţă, are două alternative prin care se poate eficientiza sistemul de încălzire a populaţiei prin reducerea reptată a subvenţiilor.

Prima variantă de lucru este modificarea Ghidului Solicitantului prin care să se permită investiţiile în extinderea reţelei de gaze naturale la nivel de municipii şi atunci când există un contract de delegare în vigoare. În momentul de faţă primăriile sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene, dar doar dacă nu au delegarea serviciului către un agent economic. Or la Tulcea este delegarea către Tulcea Gaz. Din discuţiile cu oficialii Guvernului aceste modificări se pot face, dar anul viitor, cel mai devreme prin martie. A doua variantă de lucru este un pic mai complexă şi nu rezolvă problema decât pe plan local, la Tulcea, poate nu atât de bine ca prima variantă, dar e o alternativă. Este vorba despre un act adiţional la contractul cu Tulcea Gaz prin care să poată fi accesate fondurile europene„, a mai precizat Ştefan Ilie.

Viitorul nu sună bine pentru Energoterm

Extinderea reţelelor de gaze naturale la nivelul municipiului Tulcea este clar o prioritate a primarului Ştefan Ilie iar, din acest punct de vedere, viitorul nu sună bine …  pentru Energoterm.

Dacă eram primar în 2004 principala mea preocupare nu era să asigur subvenţia pentru Eneroterm ci să eficientizez acest sistem de termoficare prin realizarea unei centrale în cogenerare. Gazele abia ajunseseră la Tulcea. Când îi oferi omului alternativa gaz metan la un cost mai mic e firesc să vrea independenţă faţă de sistemul centralizat şi uite aşa numărul debranşărilor a crescut de la an la an iar cuantumul subvenţiei a crescut. Nu e o situaţie particulară la Tulcea. La nivel naţional lucrurile stau cam la fel iar soluţiile sunt o implicare mai mare a statului şi a primăriilor în extinderea reţelelor de gaze, reducerea treptată a activităţii acestor societăţi de furnizare a agentului termic nerentabile cum e şi Energoterm şi nu în ultimul rând subvenţionarea familiilor cu venituri mici pentru racordarea la gaze şi achiziţia de centrale pe gaz. Desigur, după ce toată lumea se va racorda la gaze putem gândi şi o alternativă pentru cetăţeni, adică o centrală în cogenerare de mare eficietă care să îi dea posibilitatea cetăţeanului să aleagă între a rămâne independent şi a reveni la sistemul centralizat dar la costuri mult mai mici.„, a mai spus primarul Ştefan Ilie.

Potrivit informaţiilor furnizate de primarul municipiului, la nivelul Energoterm sunt circa 10 milioane de lei facturi neîncasate de la populaţie, asociaţii şi agenţi economici respectiv datorii către furnizori  de circa 5 milioane de lei, din care peste 4 milioane la gaze şi circa 0,7 milioane lei la apă.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE