fbpx
Tulcea

Primele aeronave mari de pasageri ar putea ateriza la Tulcea în acest an!

Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea: ”De azi, 24 aprilie 2024, Aeroportul Delta Dunării întrunește condițiile pentru operare, după recepția lucrărilor de modernizare”

Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea a găzduit miercuri, 24 iunie, conferința pentru recepția lucrărilor de extindere și modernizare a noului terminal de pasageri. La eveniment au fost prezenți ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al premierului, Victor Ponta, secretarul de stat, Adeline Dan, alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și de conducerea aeroportului, reprezentată de directorul general Stoian Vâlcu și președinta Consiliului de Administrație, Aurelia Fulger.

Odată cu finalizarea acestui proiect, aeroportul din Tulcea devine funcțional, după mai mult de șapte ani în care a fost supus unei serii de proiecte de investiții, menite să aducă infrastructura la standardele operaționale și de securitate cerute de autorități și de companiile aeriene. Până la inițierea primelor lucrări de modernizare, aeroportul din Tulcea nu mai beneficiase de proiecte de investiții din anul 1973, facilitățile neconforme cu cerințele actuale în materie de trafic aerian făcându-l inoperabil. Astfel, printr-o serie de proiecte succesive, derulate de Consiliul Județean și finanțate din fonduri europene, au fost actualizate, pe rând, toate elementele de infrastructură. Deși aeroportul Tulcea a fost încadrat, în ultimii ani, pe ultimele locuri în clasamentul național privind nivelul traficului, aceste evaluări nu au avut în vedere incapacitatea funcțională a aeroportului de a acomoda aeronave de linie, cu volume mari de pasageri. Dimensiunea vechiului terminal, care permitea un volum de procesare de numai 30 de pasageri pe oră, a făcut ca singurele aeronave care puteau ateriza aici să fie cele private, de mici dimensiuni.

În urmă cu opt ani, am analizat situația în care se afla aeroportul și am stabilit că singura soluție pentru supraviețuirea lui sunt investițiile. Primul proiect a fost cel de modernizare și extindere a pistei, pe care am adus-o la o dimensiune de 2060 metri, și a celorlalte suprafețe de mișcare. Ulterior, ne-am concentrat pe creșterea siguranței și securității pe aeroport, am construit remiza, drumul perimetral, sistemul de supraveghere și am finalizat dotarea cu toate echipamentele necesare pentru a îndeplini condițiile de certificare. Singurul lucru care rămăsese era terminalul, care nu corespundea standardelor actuale. Acesta este proiectul recepționat astăzi, un terminal de pasageri, cu o suprafața de 9800 mp și toate dotările necesare pentru funcționarea și încadrarea în reglementările pentru spațiul Schengen”, a detaliat directorul general al Aeroportului Tulcea, Stoian Vâlcu.

Operaționalizarea Aeroportului Tulcea face parte din strategia de conectivitate a județului, care include o serie întreagă de proiecte, menite să dezvolte infrastructura regională și să faciliteze accesul la Delta Dunării, unul dintre principalii piloni ai strategiei turistice naționale. În plus față de potențialul turistic, luat în calcul la fundamentarea investiției, aeroportul Tulcea beneficiază și de amplasarea în centrul unei arii de captare de 2,5 milioane locuitori, pe o rază de aproximativ 150 km, care, odată cu darea în folosință a podului Tulcea-Brăila, pot accesa ușor cursele de pe acest aeroport.

„Conectivitatea a fost gândită ca o condiție de dezvoltare a Dobrogei și de creștere a numărului de turiști care ajung în Delta Dunării. Am pornit de la această aspirație, iar astăzi avem un pod finalizat, infrastructură portuară modernizată, drumuri județene reabilitate și un aeroport pe care se vor putea opera zboruri în cele mai bune condiții. Toate proiectele legate de conectivitate au fost realizate, iar județul beneficiază de această infrastructură care oferă o nouă perspectivă întregii zone a Dobrogei. Ne dorim ca Tulcea să fie legată de țară și de Europa și pe cale aeriană așa că, deși astăzi încheiem un capitol al construcției, am început deja discuțiile pentru deschiderea de rute, cât mai curând”, a declarat Horia Teodorescu, Președintele Consiliului Județean Tulcea.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a felicitat administrația județeană pentru eforturile de încheiere a lucrărilor la termen și a vorbit despre oportunitățile pe care acest proiect le creează pentru județ și pentru România. 

„Aeroportul Tulcea a reușit să finalizeze investițiile la timp, astfel încât să putem absorbi, în totalitate, fondurile europene. Meritul principal este al administrației locale. Având în vedere că aeroportul nu se află în coordonarea Ministerului Transportului, tot ce am făcut noi a fost să oferim finanțare, însă întregul proiect a fost derulat, cu succes, de Consiliul Județean. Nu puteam să avem trafic fără a avea facilitați. Atât timp cât avem un județ unic ȋn Europa, colaborarea cu operatorii din turism este modalitatea prin care se poate ajunge la un trafic aerian care să pună, cu adevărat, în valoare Delta Dunării.”

Printre invitații care au luat cuvântul la eveniment, s-au numărat și președintele Asociației Aeroporturilor din România, David Ciceo, președintele Search Coporation, constructorul terminalului, Michael Stanciu, și doi dintre reprezentanții principalilor agenți economici din domeniul turismului, din Delta Dunării, Roman Kofler, director general Lebăda Luxury Resort & Spa și Dragoș Anastasiu, director general Green Village Resort.

Încheierea lucrărilor la dezvoltarea infrastructurii aeroportuare locale a fost primită cu încredere de operatorii din turism, care și-au făcut cunoscute demersurile avansate pentru organizarea, într-un timp cât mai scurt, a primelor curse charter pentru transportul turiștilor către resorturile din deltă, în parteneriat cu agenții din România și din străinătate.

Conform estimărilor specialiștilor prezenți la eveniment, este așteptat ca aeronave de mari dimensiuni să aterizeze pe aeroportul din Tulcea, chiar începând cu acest an. Primele curse operate vor fi cele în regim charter, pentru transportul turiștilor, urmând ca în perioada următoare să fie analizate cele mai bune opțiuni de destinații pentru deschiderea de curse regulate, interne și internaționale.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE