fbpx
AdministraţieComuneDin judeţ

Programul Naţional Anghel Saligny oferă bani cetăţenilor din mediul rural şi nu primarilor!

- declară Eugen Ion, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea

Chiar dacă unii încă mai bat câmpii şi azi şi vând cetăţenilor gogoşi despre banii europeni la final de exerciţiu financiar european multianual, primarul din Jurilovca, Eugen Ion, se poate mândri cu faptul că echipa sa din primărie nu a ratat nicio oportunitate de finanţare: naţională sau europeană. Şi uite aşa, Jurilovca a atras în ultimii ani finanţări totale de peste 40 de milioane de euro, mai mult de jumătate bani europeni, cea mai mare sumă, dacă vorbim doar de comunele judeţului nostru. Şi în momentul de faţă comuna de pe malul Lacului Razim are un portofoliu de proiecte depuse spre finanţare de peste 40 de milioane de euro, iar o parte dintre aceste proiecte sunt depuse pe Programul Naţional Anghel Saligny, pe care unii s-au grăbit să îl conteste. Nu de aceeaşi părere este şi primarul Eugen Ion care azi a oferit presei locale o scurtă declaraţie publică despre acest nou program de dezvoltare a mediului rural.

Eugen Ion: De fiecare dată când se găsesc oportunități și când Guvernul României, indiferent de culoarea lui politică, găsește alternative și, până la urmă, constată că principala sursă de finanțare și de dezvoltare a comunelor, complementară fondurilor europene, este un acest tip de program PNDL 1, PNDL 2, iar acum Programul Naţional Anghel Saligny, noi, ca și primari, nu putem decât să salutăm! Din punctul meu de vedere este abordare greșită când se spune că se dau bani primarilor! Se dau bani cetățenilor României, prin primării, și, bineînțeles, în zona rurală cu ponderea cea mai mare. De ce până la urmă se fac acestea alocări şi se suplimentează? Pentru că există un decalaj extraordinar de mare între o comună și un oraș! Şi în momentul de față, din păcate, discutăm de foarte multe comune fără apă potabilă, fără canalizare, fără drumuri, fără școli, fără cămine culturale și lista poate continua. Deci dacă nu vom căuta în continuare soluții să sprijinim acest tip de investiții, uităm și de părinți, uităm și de bunici. Într-adevăr eu cred că cel mai mult
vorbesc, cu ghilimelele de rigoare, „de bine” zona rurală cei care până la urmă uită că au plecat de acolo.

Reporter: În ceea ce privește investițiile care vor începe poate din această vară este pregătită În România sau sectorul economic pentru astfel de capacitate mare de efort, pentru că va fi nevoie de investiții serioase în infrastructură mediul de afaceri este pregătit ați discutat cu ei ?

Eugen Ion: Bineînțeles, de fiecare dată mediul de afaceri din România, așa cu bune şi cu rele, cu toate bețele în roate
pe care le-a întâmpinat, a demonstrat că au fost mai pregătiți decât noi cei din partea publică și trebuie să recunoaștem acest lucru! În primul rând prin dorință, dar şi prin capacitatea lor de a face lucrurile. Şi eu îmi doresc și vreau să cred că măcar la Jurilovca am reușit să susțin partea privată în ceea ce înseamnă aceste investiții
și cu lucruri simple și fără bani. Să îl ajuți pe privat să eliberezi un document întru un timp cât mai scurt și chiar record de ce nu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate fi o capcană fără modificarea legislaţiei cât mai urgent

Primarul din Jurilovca, Eugen Ion, un campion şi al accesării fondurilor europene, este, asemeni altor primari din ţară, foarte tranşant în ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care poate fi o capcană, fără modificarea legislaţiei cât mai urgent.

Eugen Ion: Trebuie să înțelegem cu toții, de la mic la mare și aici vorbim de decidenți, că dacă nu ne respectăm angajamentele față de Uniunea Europeană prin modificarea legislației urgent nu vom reuși să luăm acești bani (alorările pentru România din  NextGenerationEU, adică Planul de Redresare pentru Europa cu o valoare de 807 miliarde euro – n.n.) şi din contră acesta va veni ca un efect de bumerang iar România va fi condamnată la subdezvoltare pentru următorii ani.

Reporter: Ce sumă vizați pentru Jurilovca, în calitate de primar al comunei, şi pentru ACOR, în calitate de preşedinte?

Eugen Ion: Eu vă pot spune aşa: la Jurilovca avem depuse proiecte,  unele se pot finanța din PNRR, altele din Anghel Saligny, bineînțeles, cu o valoare totală de 43 de milioane de euro pentru că le-am făcut inventarul chiar ieri, sunt proiecte pe care le dorim mai împlementa în Jurilovca, nu pe cele care le-am implementat deja să nu creadă lumea că folosim aceleași 40 de milioane de euro pe care le am implementat până acum. Dintre acestea toate sunt importante dar ultimul depus chiar ieri dacă nu greşesc de echipa mea de implementare din cadrul Primăriei sau dacă nu e azi depus se va depune cu siguranță până mâine este cel pe gaz unde valoarea este de 17 milioane de euro.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button