fbpx
Ştirea zilei

Protest anti-Bolt și la Tulcea: 80 de taximetriști au protestat împotriva transportului alternativ!

Aproximativ 80 de taximetriști s-au strâns  în parcările din apropierea Prefecturii  Tulcea (parcările publice de pe strada Babadag colț cu Păcii) pentru a protesta împotriva concurenței neloiale făcute de ”transportatorii alternativi ”de la BOLT . Protestul este unul la nivel național iar inițiatorii lui spun că transportul alternativ, apărut în țara noastră pe baza unei ordonanțe de urgență ,,date fără logică”, va face ca activitatea de taximetrie să ajungă în colaps.

Acest tip de transport alternativ legiferat prin Legea 204/2019 de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 49/25.06.2019, operează pe același segment economic și de servicii ca al  operatoriilor economici care desfășoară activitatea de transport al persoanelor în regim de taxi. O ordonanță considerată de taximetriști ”anti-concurențială, care pe lângă faptul că este neconstituțională, legiferează în fapt „transportul alternativ” în mod preferențial și în dauna activității de taximetrie la nivel național și care, în final, va conduce la intrarea în colaps a activității de taximetrie și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă la nivelul întregii țări” .

Protestul nostru face parte dintr-o activitate de protest național și, cu siguranță, nu la Tulcea se poate rezolva această problemă a transportului alternativ. Ca manager al unei societăți de taximetrie din Tulcea am obținut în numele a peste 80 de taximetriști din municipiu avizele pentru această formă de protest și mă bucur că au participat aproape toți. Nu suntem împotriva transportului alternativ, ci împotriva unei activități de taximetrie mascată sub forma acestui tip de transport alternativ. Pentru că transportul alternativ este tot taximetrie, dar cu mai puține obligații, și de aceea considerăm că este o concurență neloială ”, a spus Raluca Alexe, managerul unei societăți e taximetrie din Tulcea.

Primăriile de municipiu stabilesc prin hotărâre de consiliu local numărul de autorizații de taxi disponibile pe oraș. Aceste locuri sunt limitate. Spre exemplu, la Tulcea sunt aproximativ 380 de autorizații de taxi. Taximetrele au case de marca fiscalizate  iar orice venit încasat de taximetriști apare în sistemul de Finanțe și este impozitat automat. Fiecare casă de marcat a costat 2.000 de lei. În cazul șoferilor Bolt veniturile sunt încasate numerar sau pe cardurile personale ale șoferilor și automat, impozitul pe profit poate fi evitat. 25% din veniturile unui șofer de Bolt este comisionat de compania ce deține aplicația și care externalizează profitul în Malta. Mașini cu vechime de maxim 5 ani, în cazul taximetriștilor în timp ce la Bolt e voie cu mașini de 15 ani vechime.

Pe raza municipiului Tulcea există nu una ci două flote Bolt ce numără în total peste o sută de șoferi asociați acestei aplicații. O parte dintre aceștia sunt foști taximetriști, însă mare parte dintre șoferii Bolt practică transportul alternativ ca o activitate part-time. Un punct de vedere al reprezentanților celor două flote Bolt din Tulcea nu a fost exprimat până acum în legătură cu acest protest de azi al taximetriștilor.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE