fbpx
Ştirea zilei

Protestul ,,undițarilor” a reușit: crap și somn inclusiv pentru pescarii amatori!

Azi, un protest al pescarilor amatori, altfel spus al ,,undițarilor”,(asta pentru că diferența între pescuit sportiv și pescuit recreativ se va face cât de curând,) a determinat conducerea ARBDD, ANPA și MADR să promită, la unison, că două dintre speciile de pește din Delta Dunării, pentru care păstrarea capturilor este interzisă, va fi permisă. Este o victorie, mică ce-i drept, obținută de Valentin Marian Șelaru, în numele pescarilor neprofesioniști, dar până la păstrarea capturilor, chiar și doar de somn și crap, mai e cale lungă…

Ovidiu Ghionu, un reprezentant al pescarilor amatori, dar și un militant pentru Delta Dunării, a fost cel care de la începutul protestului a spus, cum nu se poate de clar, că niciun studiu oficial nu indică vreo îmbunătățire a stocurilor de pește valoros de când pescarilor amatori li se interzice să păstreze capturile.

Cu acest ,,mandat” câțiva pescari amatori au intrat în sala de ședințe de la ARBDD unde, întâmplător sau nu, senatorul Costel Vicol, guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov, președintele ANPA, Marian Avram și Cristian Michael Leonov discutau de zor despre pescuitul costier la Marea Neagră.

În spatele ușilor închise, pe un volum al discuțiilor destul de discret încât nu se putea trage cu urechea, cele două părți s-au înțeles. Iar pescarii au ieșit mulțumiți de la discuții.

Anunțul oficial a fost făcut apoi de Guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov.

Discuțiile despre pescarii amatori, adică pescarii sportivi și pescarii recreativi, e una mult mai amplă și probabil chiar din acest an lucrurile se vor limpezi cumva. Cei care fac din pescuit un sport vor face sport, cu asociații, federație, legitimație, etc, iar cei care merg la pescuit doar pentru a se recrea vor rămâne amatori. A spus-o chiar președintele ANPA, Marian Avram, pentru că e o hotărâre a unei instanțe în acest sens.

Și pentru că ordinul de prohibiție, in care este prevăzută interzicerea păstrării capturilor de crap, somn, știucă și șalău, este dat de MADR, alături de Ministerul Mediului, secretarul de stat Cristian Michael Leonov a declarat azi la Tulcea că susține modificarea lui chiar din acest an.

Și pentru că la final cineva trebuia să ducă vestea pescarilor a fost desemnat pentru asta șeful serviciului juridic din ARBDD, Radu Voicu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button