Rezervaţia şi Parcul Măcin aniversate fără fast

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale este sărbătorită în fiecare an la data de 11 ianuarie. Această dată a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.

Chiar dacă în Tulcea avem şi o Rezervaţie a Biosferei cum este cea a Deltei Dunării alături de o altă arie protejată în zona de terasă, aşa cum este Parcul Naţional Munţii Măcinului, ziua de 11 ianuarie nu pare atât de importantă pe cât zilele în care cele două entităţi îşi sărbătoresc ziua, respectiv 1 septembrie în cazul ARBDD şi 24 mai în cazul PNMM când se sărbătoreşte Ziua Europeană a Parcurilor.

“Pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării este foarte importantă această zi, pentru că şi noi avem un statut de arie protejată. Suntem Rezervație a Biosferei, atât națională cât și transfrontalieră, împreună cu Rezervația Dunării din Ucraina. Anul acesta, e important de subliniat, se împlinesc 30 de ani de când a fost înființată Rezervația Biosferei Delta Dunării și intenția noastră este să avem un șir destul de lung de evenimente. Am programat, nu este exact stabilită data, dar va fi în luna mai, un simpozion internațional cu toți membri Eurosit din zona de est a Europei și cu reprezentanții din bordul european, simpozion în cadrul căruie încercăm să creăm niște linii directoare pentru viitorul ariilor protejate, atât ale Rezervației Biosferei Delta Dunării cât şi a parcurilor din zona sud estică a Europei.”, a declarat Ion Munteanu, guvernatorul ARBDD.

Back to top button