fbpx
Ştirea zilei

S-a stins „patriarhul” învăţământului tulcean Mihai Albotă!

Astăzi, 29 octombrie 2020, la vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață profesor Mihai Albotă, fost inspector școlar general, personalitate a școlii tulcene și a învățământului dobrogean, considerat de mulţi drept „patriarhul învăţământului tulcean”.

Profesor din 1957, profesorul Mihai Albotă a devenit, în 1959, şeful Secţiei Învăţământ şi Cultură a Raionului Tulcea (până în martie 1965). A fost inspector general al Inspectoratului Judeţean Tulcea (1968 – 1979), director al Colegiului Dobrogean Spiru Haret Tulcea (1979 – 1982), şef sector învăţământ Comitetul Judeţean Tulcea (1982 – 1989).

Imedia după Revoluţia din 1989 a revenit în funcţia de inspector general şcolar, funcţie ocupată până când a ieşit la pensie în 1997. În mandatele sale de „general” pe de o parte au fost construite multe dintre unităţile şcolare tulcene, dar, cel mai important, aproape toate şcolile tulcene au fost modernizate în timpul celui de-al doilea său mandat, din acest motiv fiind considerat unul dintre inspectorii generali şcolari care se pot mândri că au lăsat ceva în urmă.

Titlul de „cetăţean de onoare“ al Municipiului Tulcea i-a fost acordat  în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Tulcea, ce ce a avut loc în aprilie 2013, an în care i-au fost recunoscute meritele deosebite pentru ceea ce a făcut pentru oraşul în care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale..

Potrivit unui anunţ făcut din partea familiei de către distinsul profesor Mihai Marinache, „înmormântarea va avea loc duminică, 1 noiembrie. Pentru cei ce vor să-i aducă un ultim omagiu, sicriul va fi depus la Catedrala orașului începând de azi.” 

Pe pagina de socializare a Inspectoratului Şcolar Judetean Tulcea a fost publicat azi următorul anunţ: „Inspectoratul Școlar Judetean Tulcea regretă profund trecerea la cele veșnice a distinsului dascăl si om de aleasă cultură, MIHAI ALBOTA, profesor de matematică, director al Colegiului Dobrogean,, Spiru Haret „Tulcea, inspector școlar general! Dumnezeu să-l odihnească in pace!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button