Ştirea zilei

Vama Isaccea luată cu asalt de refugiaţi ucraineni

- poliţiştii de frontieră încă numără refugiaţii din primele 24 de ore de la declanşarea războiului

Tulcea este una din porţile de intrare ale refugiaţilor ucraineni pe teritoriul României şi asta pentru că Punctul de trecere al frontierei de la Isaccea – Orlovca este unul din punctele de frontieră situate la graniţa cu Ucraina,  alături de PTF Halmeu-judeţul Satu Mare, PTF Sighetu-Marmatiei-judeţul  Maramures şi PTF Siret-judeţul Suceava.

Potrivit unei informări făcute ieri de Poliţia de Frontieră, o informare irelevantă, „în data de 24.02.2022, în intervalul orar 00.00-16.00, au intrat in România, aproximativ 5.300 de persoane, cetăţeni români şi străini (creştere de 120% comparativ cu acelaşi interval orar al zilei anterioare).”. Irelevantă pentru că afluxul mare de cetăţeni ucraineni la aceste puncte de trecere a frontierei a apărut abia în dimineaţa de ieri şi s-a intensificat chiar după ora 16.00.

Ieri, PTF Isaccea a fost luat efectiv cu asalt de cetăţeni ucraineni din regiunea Odessa, inclusiv oraşul Izmail cu care Tulcea este înfrăţit şi în care trăiesc foarte mulţi etnici români, cetăţeni ucraineni.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi erau vorbitori de limba română care au legături de rudedie în judeţul nostru sau prieteni în România. Dacă până ieri seară nu erau niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte trecerea frontierei în România, preşedintele Ucrainei a anunţat, ieri seară, că pentru asigurarea apărării statului a fost dispusă mobilizarea pe scară largă, atât în Kiev cât şi în celelalte oraşe mari. Astfel, într-un comunicat oficial al ministerului de interne ucrainean se arată că odată cu introducerea legii marţiale în Ucraina, plecarea din ţară a bărbaţilor care fac parte din categoria de vârstă 18-60 de ani este interzisă.

Serviciul de Frontieră al Ucrainei informează că, din cauza intrării legii marţiale în Ucraina, plecarea din Ucraina este temporar restricţionată pentru o categorie de cetăţeni. În special, este interzisă părăsirea crainei de către ceţăţenii ucraineni de sex masculin, cu vârstă între 18 şi 60 de ani. Această normă se va aplica pentru perioada regimului juridic al legii marţiale”, precizează comunicatul oficial emis de ministerul de interne ucrainean iar decretul de mobilizare generală este valabil pentru o perioadă de 90 de zile.

Back to top button