fbpx
Comunicate

2 august – Ziua naţională şi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva rromilor

La 2 august este marcată Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva rromilor – Samudaripen, stabilită prin Legea nr. 124/2020, prilej cu care este adus un omagiu memoriei victimelor de etnie rromă ale Holocaustului.
La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de rromi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de rromi au fost uciși în perioada Holocaustului.
Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva rromilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și numai în ultimii ani, când comunitatea rromă a început să ceară recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist. Din cauza faptului că rromii au fost mai slab organizați comunitar, este dificilă estimarea numărului victimelor. Istoricii apreciază că în lagărele de exterminare au murit sute de mii de oameni.
Suferințele îndurate de rromi în lagărele de concentrare și exterminare naziste și ale aliaților acestora, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăților care afectează această comunitate.

Cu ocazia acestei zile, este important să comemorăm victimele Holocaustului împotriva rromilor și să reflectăm asupra problemelor actuale ale rromilor din România. Este important să veghem împreună la asigurarea dreptului de a-și păstra și dezvolta liber exprimarea identității etnice pentru toți cetățenii aparținând minorității rrome, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viața publică, în administrație și justiție, în sfera culturii, limbii, religiei, educației, vieții publice, în conformitate cu Constituția României.
Consider că nimeni nu ar trebui să sufere din cauza etniei sau din cauza prejudecăților nefondate ce se întâlnesc la nivelul comunității în care trăim. Instituțiile locale, județene, naționale, precum și toți reprezentanții clasei politice și ai opiniei publice, au obligația de a se angaja să lupte împotriva discriminării și să îmbunătățească integrarea persoanelor de etnie rromă. Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că toate planurile cu privire la comunitatea rromă să fie puse în practică și să producă rezultate.
Nais tumenghe!
Vă mulțumesc!

Președinte al Partidei Romilor ”Pro-Europa” Tulcea
Niculina IOSIF

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE