Tulcea

Amendament pentru locuitorii deltei, respins în Parlament!

declaraţie politică a deputatului USR Tulcea, Eugen Terente

Unul dintre amendamentele depuse la Legea Bugetului de Stat pe anul 2022, în calitate mea de deputat de Tulcea alaturi de colegul meu Costel Vicol, se referă la Anexele 7 şi 7.01 în care sunt prevăzute sume pemtru localităţile izolate din Delta Dunării.

Ordonanţa Guvernului nr. 27 din 1996, cu modificările şi completările ulterioare, a acordat o serie de facilităţi locuitorilor din Delta Dunării, măsuri bune pentru cetăţenii din aceste localităţi izolate, însă catastrofale pentru administrațiile locale ce si-au văzut înjumătățite an de an veniturile din impozite!

În 25 de ani de la apariţia acestei Ordonanţe, populaţia Deltei Dunării a scăzut de la 20.000 de locuitori la circa 8.000 în prezent, o dovadă că aceste facilităţi nu au fost benefice, în esenţă. Motivul este unul cât se poate de simplu: cu încasări reduse la jumătate, administraţiile locale nu au reuşit să se dezvolte!

În 25 de ani guvernanţii nu au înţeles că facilităţile acordate cetăţenilor sunt o povară pentru bugetele locale şi că sumele neîncasate trebuie compensate just, nu în bătaie de joc! De exemplu, comuna C.A. Rosetti, cea mai izolată comună din România, primeşte de la Bugetul de Stat o compensaţie pentru aceste impozite neîncasate de numai 57.000 de lei pentru tot anul 2022.

Am propus majorarea acestor sume compensatorii cu 75% pentru toate localităţile izolate din Delta Dunării, inclusiv pentru Consiliul Judeţean şi Municipiul Tulcea, efortul bugetar fiind de numai 1,3 milioane de lei. Nu este o sumă care să rezolve toate problemele administraţiilor locale din Deltă, dar ar fi fost un început.

Amendamentul a fost respins în plen de majoritatea PSD – PNL, partide la care sunt membri primarii din aceste comunităţi izolate din Delta Dunării şi care nu au absolut nicio vină că în Parlament au colegi cărora nu le pasă de ei şi de locuitorii deltei.

Deputat USR Tulcea,

Eugen Terente

Back to top button