Potrivit unui comunicat de presă al ARBDD, în prima jumătate a anului 2020 (ianuarie-iunie), ca urmare a controalelor efectuate în teren de toate instituțiile cu competențe de control pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (Serviciul de Poliție Delta Dunării, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea, Garda Națională de Mediu, Poliția Transporturi, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Poliția de Frontieră, Comisariatele Regionale de Control ale Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării) s-a efectuat un număr de 1.841 de controale (în baza unor planuri proprii sau comune) în cursul cărora au fost verificate 126 de obiective (societăți comerciale, amenajări piscicole și asociații, piețe și târguri, etc.), respectiv 1.216 mijloace de transport (ambarcațiuni și vehicule).
,, În urma acestor controale s-au înregistrat 131 de dosare penale, s-au constatat 186 de infracțiuni, 176 de persoane au fost cercetate în domeniul piscicol și au fost constatate și aplicate un total de 2.685 de contravenții, în valoare totală de 2.155.731 lei. De asemenea, au fost confiscate 16.500 kg de pește de diverse specii și 80,2 kg de icre, un total de 4.226 de unelte de pescuit, 38 de ambarcațiuni, 1 dispozitiv electric de pescuit, 33 de motoare pentru ambarcațiuni și un număr de 17 autovehicule.” se mai arată în comunicat.
Exemple de ,,bună practică”!
La data de 21.04.2020, în jurul orelor 17.30, a fost urmărită și oprită în traficul rutier pe raza comunei Baia din județul Tulcea, o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 52 ani din municipiul București, care transporta cantitatea de 786 kg pește proaspăt din speciile: somn (172 kg), crap (152 kg), plătică (240 kg), caras (194 kg), singer (21 kg) și șalău (7 kg), în valoare de 5.383,5 lei, pește provenit din habitatul piscicol natural al Deltei Dunării transportat fără documente de proveniență și pescuit în perioada de prohibiție.
Cantitatea de pește a fost confiscată și predată unei societăți de profil spre valorificare, contravaloarea făcându-se venit la bugetul consolidat al statului.
Autoutilitara a fost indisponibilizată și introdusă la camera de Corpuri și Obiecte Delicte.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 64 lit. h) din OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
La data de 09.04.2020, pe brațul vechi al Dunării, a fost depistat un bărbat ce transporta, fără documente legale de proveniență, într-o ambarcațiune tip Forward 605 propulsată de un motor marca Yamaha 115 C.P., cantitatea de 878 kg pește din specia scrumbie, iar pentru cantitatea de 287 kg pește nu deținea documente legale de proveniență. Întrucât ambarcațiunea nu era autorizată să transporte pește s-a luat măsura confiscării întregii cantități de pește.
Cantitatea de peşte confiscată, cu o valoare de 15.804 lei a fost predată unei societăți de profil spre valorificare, contravaloarea făcându-se venit la bugetul consolidat al statului.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 64 lit. h) din OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
La data de 05.03.2020, pe lacul Sinoe, în zona ,,Cetate”, s-au depistat 3 bărbați în timp ce desfășurau activități de braconaj piscicol cu un număr de 24 setci tip monofilament, capturând cantitatea totală de 226 kg pește din speciile caras, știucă și șalău. Aceștia au folosit la activitatea de braconaj piscicol 2 ambarcațiuni tip Lotcă, prevăzute cu motoare HONDA de 10 CP și Suzuki de 15 CP. Ambarcațiunile și motoarele au fost ridicate în vederea confiscării urmând a fi depuse la Camera de corpuri și obiecte delicte. Cantitatea de pește a fost confiscată fiind predată unei societăți de profil spre valorificare. Uneltele de pescuit au fost confiscate și introduse la Camera de corpuri și obiecte delicte.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 64 lit. k) din OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
Acțiunile de control au caracter permanent. Recomandăm tuturor celor ce desfășoară diverse activități pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării să respecte prevederile legale în vigoare precum și condițiile specifice rezultate din statutul de arie naturală protejată