fbpx
Ştirea zilei

Aur, argint şi bronz la Olimpiada Internaţională de Limbă Rusă!

- 3198 de participanţi din 98 de ţări au participat anul acesta la olimpiadă

Olimpiada Internaţională de Limbă Rusă din acest an s-a desfăşurat, pentru prima dată online, în contextul pandemiei Coronavirus, însă, nicio surpriză, judeţul Tulcea a fost reprezentată şi de această dată la un nivel foarte bun.

Potrivit informaţiilor furnizate de prof. Nadea Casian, inspector şcolar pentru minorităţi, patru eleve din judeţul Tulcea au obţinut la această Olimpiadă internaţională, la care a fost un record de prezenţă (3198 de participanţi din 98 de ţări), nu mai puţin de patru medalii: 1 de aur, 2 de argint şi 1 de bronz.

Livia Ulian – Premiul I

Livia este elevă în clasa a X-a D, profil uman, filologie, la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea.

Deși urmez liceul în Tulcea, locuiesc într-o minunată localitate din județ, Sarichioi. Un sat de ruși-lipoveni. O comunitate din care sunt mândră că fac parte.

               Sunt o fire deschisă, ambițioasă, îmi place să cunosc persoane noi și să călătoresc. Sunt perfecționistă și întotdeauna încerc să îmi depășesc limitele. Îmi place foarte mult muzica și actoria, iar faptul că fac parte din două trupe muzicale și una de teatru, îmi aduce satisfacție și are un rol important în dezvoltarea mea personală.

               Faptul că fac parte din Comunitatea Rușilor Lipoveni din România îmi oferă o multitudine de oportunități. Încă de la 8 ani, pentru prima data am obținut un premiu la un concurs național, ajungând ca până în prezent, să particip anual la toate concursurile și olimpiadele organizate de Comunitate alături de Minister și să câștig premii semnificative la Olimpiadele de Limbă Rusă, de Religie-cult orthodox de rit vechi în limba rusă, Festivalurile de Poezie Rusă, de Cântări Religioase si Concursul Național de Tradiții și Obiceiuri ale Rușilor-Lipoveni.

               Olimpiada  Internațională organizată de Universitatea ,,Sankt Petersburg” din Federația Rusia a fost o adevărată provocare ,dar și o experiență minunată. Motivația și sprijinul de care am avut parte, dar și munca, timpul și seriozitatea investite, au dat roade atunci când am obținut locul I . Obținerea acestui premiu a fost o mândrie și o bucurie enormă.

               Deși acord o foarte mare parte din timpul meu acestor concursuri și olimpiade, reușesc, după părerea mea, să fac față cu brio și cerințelor școlare; astfel că, am absolvit clasa a IX-a cu media 9,70, obținând chiar premii semnificative și la alte discipline precum limba latină și limba engleză.

               Țin să mulțumesc doamnei profesor Alistarh Tamara pentru răbdarea, timpul și cunoștințele oferite, Conducerii Liceului Teoretic ,,Grigore Moisil’’ Tulcea pentru sprijinul acordat, cât și Doamnei Inspector Casian Nadea pentru implicarea și motivarea pe care mi-o oferă necondiționat! „

Raluca Agafton – Premiul II

Şi Raluca este  elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic ‘’Grigore Moisil’’ .

Sunt o persoană foarte perseverenta ,ambiţioasă ,muncitoare şi creativă.

     De mic copil am avut o pasiune pentru limba rusă ,bine,având în vedere că trăiesc în comună Sarichioi,loc în care religia şi bunătatea oamenilor primează.Mereu am fost foarte implicată în toate activităţile organizate de Comunitatea Ruşilor Lipoveni,deoarece simt că mă împlineşte şi mă ajută să înţeleg mai bine ce înseamnă această cultură.

    Din clasa a 7-a am început să particip  la olimpiadele de limba rusă şi de religie de rit vechi.În anii în care am participat ,am fost mereu în frunte cu locul 1..Pentru mine olimpiada nu înseamnă doar studiu,ci şi posibilitatea de a-ţi ridica gândirea…

      Participarea la olimpiade mi-a hrănit microbul competiţiei.Îmi pare rău că anul trecut nu am reuşit să îmi dovedesc cunoştinţele…Doresc să menţionez că anul acesta am participat la Olimpiada Internaţională de limba rusă  organizată de Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg.A fost o experienţă excepţională,un adevărat pas în viaţa mea de elev.

     Eu sunt de părere că participarea la olimpiade este importantă, pentru că este un mod de a acumula experienţe şi de a învăţa cum să îţi gestionezi emoţiile .Mai mult,dezvoltă spiritul de competiţie.În cazul meu ,este o pregătire bună pentru viaţă şi un mod de a mă redescoperi.”

Emilia Petro-Caterinici – Premiul II

La fel ca şi colegele ei, Emilia este eleva Liceului Teoretic “Grigore Moisil” în clasa a XI-a.

Aș putea scrie pagini întregi, despre ceea ce a însemnat pentru mine experiența participării în cadrul “Olimpiadei Internaționale de limbă rusă” organizată de Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, dar mă voi strădui să îmi rezum impresiile în cat mai puțin spațiu.

   Voi începe prin a spune că nu a fost deloc ușor. Am participat la aceeași olimpiadă și anul trecut, însă nu am reușit să mă calific printre caștigători. Acest lucru nu m-a descurajat, din contră, m-a ambiționat să continui studiul limbii ruse, iar ca răsplată anul acesta am reușit să obțin un rezultat de care sunt mandră.

    Am decis să mă alătur acestei provocări, în primul rand din dorința de a afla și de a mă apropia și mai mult de vasta cultură rusă, dar și din nevoia de a mă determina să-mi înving emotivitatea și teama de a vorbi în public. Sunt recunoscătoare, pentru faptul că am avut șansa de a discuta cu profesorul unei universități prestigioase și pot spune că,  într-adevăr, această experiență m-a ajutat să-mi ating scopurile. De pe urma acestei încercări am caștigat un bagaj de cunoștințe și amintiri care m-au făcut să-mi dau seama că,  de fapt, sunt încă foarte departe de finalul călătoriei mele spre cunoașterea lumii ruse, dar acest lucru mă face să privesc cu interes și curiozitate spre viitor.

   Bineînțeles, astăzi nu aș fi putut vorbi despre această victorie fără sprijinul necondiționat al conducerii Liceului Teoretic “Grigore Moisil” care ne-a asigurat toate condițiile necesare susținerii probelor scrise și orale și fără ajutorul și îndrumarea doamnei profesoare Alistarh Tamara”.

Ecaterina Antonov – Premiul III

Spre deosebire de celelalte trei premiante de la această olimpiadă internaţională, Ecaterina este de la Liceul Teoretic Ion Creangă din Tulcea, elevă în clasa a XII-a.

Am participat cu foarte multă bucurie şi, în acelaşi timp cu emoție la Olimpiada de limba rusă, etapa internațională, organizată de Universitatea ,,Sankt Petersburg” din Federația Rusia.

    Pentru mine, olimpiada a fost o provocare. o experiență deosebită. O altfel de competiție.Cred că va trebui să ne obișnuim cu astfel de concursuri on-line !

    Fiodor Mihailovici Dostoievski are o frază care pentru mine este ca un fir roșu : “Viața fără un scop merge fără suflare”.

   Scopul meu de când am început studiul limbii ruse a fost să ajung la etapa internaționala a Olimpiadei de limba și literatura rusă și să vizitez Marea Rusie, in toată splendoarea ei.

   A doua parte a scopului meu încă nu s-a îndeplinit, dar …mai am speranțe …Poate când voi fi studentă…

   Încă din clasa a VII-a, am încercat să-mi canalizez toate activitățile in jurul Olimpiadei… și să fac totul pentru asta

    Îmi tot repetam: “Devii campion dacă mai lupți încă o rundă. Când circumstanțele sunt dificile, mai luptă încă o rundă.”Și am luptat..A fost greu.Multă muncă, dar a meritat tot efortul !     Realitatea: locul III.

    Am devenit mai puternică, dispusă să fac orice sacrificii pentru a-mi îndeplini scopurile, oricât de imposibile mi s-ar părea ele..

    Mulțumesc din suflet în primul rând părinților mei pentru că mi-au fost mereu alături

    Am cunoscut persoane care și-au lăsat semnificativ amprenta asupra mea…

    Mulțumesc doamnei profesoare Casian Nadea pentru implicare în formarea mea !

    Mulțumesc Comunității Rușilor–Lipoveni pentru forța cu care suntem sprijiniți în procesul de învățământ, studiul limbii ruse !

    O educație  sănătoasă funcționează doar dacă elevii sunt încurajați să își extindă limitele permanent…

    Sper ca pe viitor să am rezultate la fel de bune și ca studentă”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button