fbpx
Ştirea zilei

Azi și mâine, avertizări de caniculă pentru județul Tulcea!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România anunță că marți și miercuri, respectiv 25-26.07.2023, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din  mai multe județe printre care și Tulcea. Aceste restricții sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, Cod Portocaliu și Cod Roșu – val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

”Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul  portocaliu, cu excepția:

•           transporturilor de persoane;

•           transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

•           vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

•           transporturi funerare;

•           transporturi poștale;

•           transporturi de echipamente de prim ajutor;

•           transporturi pentru distribuire de carburanți;

•           transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

•           transporturi pentru tractări vehicule avariate;

•           transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

•           transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

•           transporturi apă îmbuteliată;

•           transporturi produse provenite din exploatări agricole;

•           transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

ATENȚIE ANGAJATORI! ITM-UL VĂ POATE SANȚIONA DACĂ NU RESPECTAȚI PREVEDERILE OUG 99/2000

Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea reamintește angajatorilor tulceni măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, conform prevederilor O.U.G. nr. 99/2000.
Prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele temperatura – umiditate ITU > 80 unităţi).
În perioadele cu temperaturi extreme ridicate angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
1. pentru ameliorarea condiţiilor de muncă
– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
2. pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;
– asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile mai sus menţionate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri, ce se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv:
– reducerea duratei zilei de lucru;
– eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 17.00;
– întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri:
– asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute;
– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amendă de la 1500 -2500 lei.
Astfel, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului control securitate şi sănătate în muncă, pe toată perioada cu temperaturi extreme vor monitoriza preventiv angajatorii, şi acolo unde este cazul, vor dispune măsuri pentru intrarea în legalitate.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE