fbpx
Educaţie

Bacalaureat 2023: Medicina, Dreptul și Limbi și Literaturi Străine sunt opțiunile elevelor cu cele mai mari medii din Tulcea!

Examenul maturității sau Bacalaureatul a fost anul acesta unul care n-a adus, din păcate, nicio medie de 10 (până acum!) absolvenților de liceu din județul Tulcea iar cele două licee prestigioase din municipiu, Colegiul Dobrogean Spiru Haret și Liceul Teoretic Grigore Moisil se pot lăuda, de această dată, că și-au împărțit locurile de pe podium, după ce anul trecut acesta a fost al elevilor moisiliști. 

Anna Theea MARINOV – cu media 9.93 și Sabina MIHALACHE – cu media 9.85, ambele de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret și Raluca Andreea ROȘU – cu media 9.81 de la Liceul Teoretic Grigore Moisil sunt toate trei absolvente de Științe Sociale, însă viitorul lor este atât de diferit: Anna Theea MARINOV își dorește o carieră în Medicină, Sabina MIHALACHE vrea să urmeze cursurile Facultății de Drept în timp ce Raluca Andreea ROȘU este atrasă de Limbi și Literaturi Străine.

Anna Theea MARINOV:Experiența mea de bacalaureat a fost una mult mai plăcută decât aș fi crezut, având în vedere volumul și complexitatea materiei pe care o aveam de pregătit. Însă, mai ales pe parcursul clasei a XII-a, am dobândit abilitați extrem de importante de organizare a timpului și energiei care m-au ajutat să obțin acest rezultat. Pot spune că subiectele mi s-au părut accesibile pentru oricine s-a pregătit suficient, dar trebuie să recunosc că le datorez o mare parte din succesul meu atât părinților care m-au susținut și încurajat dar și profesorilor (mai ales domnului Florin Anastasiu, directorul Colegiului Dobrogean ,,Spiru Haret”) care mi-au fost alături în toți acești ani. Chiar dacă am absolvit un profil umanist în acest moment mă pregătesc pentru examenul de admitere la facultatea de medicină. Mi-am dorit să studiez medicina încă de la începutul liceului și sper că din toamnă să mă pot numi studentă la această facultate. Îmi doresc, de asemenea, să îmbin cariera în medicină cu abilitățile lingvistice pe care le-am cultivat în toți acești ani obținând rezultate remarcabile și la olimpiadele școlare de limba engleză.

Tot de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret este și Sabina MIHALACHE , eleva care se va îndrepta din toamnă spre București. Pentru ziarul infotulcea.ro aceasta a declarat: ”În primul rând, consider că experiența examenului de bacalaureat nu este într-adevăr una solicitantă. Acest examen reprezintă un nivel minim de cunoștințe asimilate în cei patru ani de liceu, în schimb presiunea acumulată în acest ultim an reprezintă adevărata provocare pentru toți elevii, fiecare având un mod diferit de abordare, benefic sau nu. Subiectele au fost abordabile la toate cele trei materii, dar dintre acestea, Istoria, pe mine m-a pasionat dintotdeauna. Am avut parte atât de susținerea părinților, cât și a profesorilor, dar în special din partea mamei mele, cea care a fost lângă mine la fiecare impas. Îmi doresc să urmez Facultatea de drept din cadrul Universității din București și, ulterior, o carieră în domeniul juridic.”

În fine, de la Liceul Teoretic Grigore Moisil, Raluca Andreea ROȘU este eleva care își vrea viitorul academic în domeniul Limbilor și Literaturii Străine, o opțiune mai puțin populară, dar nu exclude nici Psihologia și Științele Educaiei.

Cea mai dificilă parte a examenul de Bacalaureat a fost, pentru mine, lupta cu emoțiile simțite din sala de examen, cu precădere la prima probă scrisă. Pot spune, cu sinceritate, că examenul, în sine, nu este dificil dacă ești familiarizat cu materia și înveți constant. Doamna Dinu Daniela, profesoara noastră de limba și literatura română, a lucrat necontenit cu noi tot anul și ne-a ajutat, înainte de toate, să înțelegem materia, fapt ce a făcut pregătirea pentru examen mult mai ușoară. De asemenea, am apreciat și a contat, mai ales pentru mine,  prezența doamnei Dinu Daniela în fata liceului Spiru Haret, înainte de a intra în sala de examen, fapt pentru care, profit de ocazie să îi mulțumesc! 
Pentru mine Istoria nu a reprezentat o problemă, deoarece este una din materiile mele preferate, iar profesorii ne-au familiarizat cu examenul de Bacalaureat încă din clasa a IX-a. De aceea, aș dori să transmit cuvinte de încurajare colegilor mei mai mici, care vor susține anul viitor examenul și sper să îi revăd, pe câțiva dintre ei la București, unde îmi voi continua din toamnă studiile. Și rețineți: Bacalaureatul este doar prima cărămidă prin care ne vom zidi viitorul strălucit. Prima mea opțiune este Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, unde doresc să studiez suedeză, dar şi să-mi aprofundez cunoștințele în limba engleză. Totuși, nu exclud Facultatea de Psihologie și Științele Educației ca a doua opțiune.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE