fbpx
Tulcea

„Ca români, datorăm mai mult respect Deltei Dunării!”

-declarație politică George Șișcu, deputat PNL de Tulcea

Din păcate, activitățile turistice din Delta Dunării ajung să facă tot mai des știri negative în presa națională. Am spus dintotdeauna că nu putem face turism de masă în Rezervația Biosferei și că aceasta trebuie să rămână o destinație ceva mai scumpă, de vizitat măcar o dată în viață, iar nu una de tip fast food, așa cum o transformă unii mercenari într-un mod care devine tot mai vizibil.

De asemenea, am susținut în timpul campaniei electorale de anul trecut și nu abdic de la acest principiu: sunt ferm împotriva plimbărilor cu bărci cu motoare puternice, care distrug liniștea faunei și provoacă o poluare fonică imensă.

Săptămâna trecută, românii au fost, pe bună dreptate, scandalizați de barcagiul care a intrat în viteză într-un stol de păsări, după ce le-a spus turiștilor să își pregătească aparatele, pentru că „intrăm în trombă“. Autoritățile au descoperit ulterior că acel individ opera un tur în Deltă fără ca măcar societatea care deține șalupa să fie autorizată în acest scop. Sigur că a fost întocmit un dosar penal, iar vinovații vor răspunde. Dar câte astfel de cazuri nu se produc? A pretinde că putem preveni orice astfel de abatere ar însemna că ne asumăm să punem câte un polițist să păzească individual fiecare cetățean.

O altă știre recentă: apariția spectaculoasă a unor păsări flamingo a atras atât de mulți fotografi de ocazie, până când acestea au fost alungate pur și simplu!

Acesta nu este turism într-o Rezervație Naturală de unicitatea și însemnătatea Deltei Dunării! Acesta este turism de tip fast food, turism operat de samsari, de „braconieri“ ai negoțului de timp irosit în dauna naturii.

Pandemia a atras în mod fericit atenția românilor către Deltă, o destinație pe care cei mai mulți nu au vizitat-o niciodată. Eu le spun tuturor românilor că sunt bineveniți în Deltă, că este obligatoriu ca această bijuterie naturală să fie văzută măcar o dată în viață. În același timp, îi invit să aibă mare grijă la serviciile cărei agenții de turism apelează și la serviciile căror barcagii.

Dragi români, nu există vizite ale Deltei Dunării pe repede înainte! Delta se vizitează în liniște, timp de câteva zile, cu bărci de mică viteză sau chiar în caiace! Fauna Rezervației Naturale trebuie strict protejată, nu alungată.

Legislație avem cu duiumul, amenzile sunt mari, dosarele penale curg. România este un stat de drept unde apelăm, în special, la prevenție, și nu putem transforma Delta într-o Rezervație polițienească. Din acest motiv, aplicarea legii trebuie să meargă mână în mână cu respectul față de natură, bunul simț și înțelegerea locului pe care îl vizitezi.

Delta Dunării este o minune a naturii, haideți să ne bucurăm de ea, să o respectăm mai mult, pentru a se putea bucura și copiii noștri de ea!

George Șișcu

Deputat PNL în Parlamentul României

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button