fbpx
Sănătate

CANCERUL, boala secolului XXI! De ce apare, cum îl previi si cum îl tratezi?

Boala cu care societatea se confruntă la nivel global și care poate să se răspândească în orice parte a corpului poartă denumirea de cancer. Ea apare atunci când celulele se multiplică într-un mod anormal, afectează țesuturile și organele sănătoase, favorizând astfel apariția unor tumori. Potrivit Ministerului Sănătății, această afecțiune reprezintă a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare.

În mod normal, celulele corpului se divid atunci când este nevoie, însă, sub influența unor factori genetici, comportamentali sau de mediu ele se pot înmulți în exces formând o masă de țesut în plus, care poate fi canceroasă (malignă) sau non-canceroasă (benignă). De cele mai multe ori acestea sunt denumite după țesutul sau organul unde s-au declanșat și necesită investigații specifice.

Simptome și analize recomandate

Simptomatologia acestei boli este destul de variată, motiv pentru care poate fi ușor confundată în stadiu incipient cu alte afecțiuni cu impact ușor asupra organismului. Este adevărat faptul că în fazele de debut nu resimți durere, însă, dacă remarci anumite simptome, nu ezita să te adresezi medicului oncolog pentru a-ți recomanda mai multe analize. La Routine Med găsești medici specialiști oncologi care te vor ghida pas cu pas în lupta cu această afecțiune nemiloasă.

Mai jos, regăsești principalele tipuri de cancer din România, conform INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), semnele care ar trebui să te pună pe gânduri dar și tratamentele recomandate.

  1. Cancerul pulmonar

Mai des întâlnită în rândul bărbaților, această afecțiune este caracterizată de înmulțirea necontrolată a celulelor epiteliale din structura țesutului pulmonar, a bronhiilor sau alveolelor pulmonare. De cele mai multe ori, acest tip de cancer este descoperit întâmplător și poate avea simptome de tipul tusei persistente, durere la nivel toracic, sânge în spută, răgușeală sau dificultăți la înghițire, urmate de reducerea apetitului și pierderea în greutate. Cauzele apariției nu se cunosc exact, însă fumatul, substanțele radioactive, factorii genetici și ereditari au fost deseori conectați cu această boală.

Pentru stabilirea unui diagnostic clar, medicul pneumolog îți poate recomanda o radiografie toracică sau tomografie computerizată, dar și câteva analize și investigații specifice precum: markerii tumorali (Cyfra 21-1m, CEA, NSE, ProGRP), analize ale sângelui, ale lichidului pleural sau ale sputei. Atunci când situația o impune, tot el va decide dacă este nevoie de biopsie. Aceasta presupune extragerea de țesut care va fi examinat microscopic, pentru a se stabili dacă există leziuni cu caracter malign. În funcție de rezultate, stadiul bolii și de localizarea celulelor, tratamentul poate fi sub formă de terapie (chimioterapie, radioterapie, imunoterapie) sau intervenție chirurgicală.

  1. Cancerul colorectal

O formă de cancer care se dezvoltă la nivelul intestinului gros sau a ultimei părți ale tubului digestiv, acesta poate fi diagnosticat prin intermediul colonoscopiei, a sigmoidoscopiei sau a colonografiei CT.  Tratamentul cel mai frecvent utilizat presupune rezecția zonei afectate, însoțită de chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie.

Dacă te confrunți cu tulburări ale tranzitului intestinal, prezența sângelui în fecale, dureri abdominale nejustificate, nu ezita să te prezinți la un control deoarece, în cazul unui astfel de diagnostic, este important ca problema să fie descoperită cât mai repede pentru a crește șansa de reușită a tratamentului recomandat.

  1. Cancerul de prostată

Boală ce afectează bărbații după vârsta de 50 de ani, poate fi constatată atunci când faci controlul anual urologic. Pentru o imagine completă, medicul îți poate recomanda, pe lângă examinarea clinică (tușeul rectal), și un set de analize și investigații care includ: dozarea PSA, Free PSA, analiza urinei, o ecografie a aparatului urinar sau un RMN multiparametric. La Routine Med beneficiezi de toate investigațiile și analizele în același loc și astfel câștigi timp în favoarea ta. Toate aceste informații contribuie la stabilirea diagnosticului, dar și a conduitei terapeutice. Astfel, în funcție de rezultate, se poate interveni chirurgical sau se poate face radioterapie, brahiterapie, chimioterapie sau se va prescrie un tratament hormonal.

  1. Cancerul de sân

Destul de răspândit în rândul femeilor, acest tip de cancer poate apărea și la bărbați, însă într-o proporție destul de mică. Cea mai cunoscută formă de manifestare este nodulul, dar sunt de luat în calcul și durerile, modificarea formei sânului, umflarea acestuia sau scurgerile mamelonare. Fă-ți o programare la medicul oncolog, care va putea să îți pună un astfel de diagnostic doar după ce vei efectua teste specifice: mamografia, ecografia (de preferat asociată cu elastografie), tomografia computerizată sau, în cazul persoanelor cu o structură densă a glandei mamare, un RMN.

Tratamentele recomandate sunt influențate de stadiul bolii și presupun intervenția chirurgicală conservatoare care implică îndepărtarea tumorii și păstrarea formei sânului sau mastectomia – îndepărtarea întregului țesut mamar. De asemenea, aceste intervenții se pot asocia cu radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală sau cea non-citostatică.

  1. Cancerul de col uterin

Pentru cancerul de col uterin nu s-a stabilit o cauză exactă, de-a lungul timpului, însă se consideră că infecția cu HPV joacă un rol important. Acesta poate fi depistat cu ajutorul testului Babeș Papanicolau, urmat de colposcopie. Prelevarea de țesut este și ea parte din investigație, alături de CT sau RMN, pentru a se observa dacă există extindere și la alte organe.

Adresează-te, inițial, medicului ginecolog din cadrul Routine Med, dacă prezinți sângerări vaginale, secreții abundente și urât mirositoare, dureri pelvine sau în timpul actului sexual, pentru a depista din timp orice modificare în organism.

Tratamentul chirurgical prin care se pot îndepărta zonele afectate din col, histerectomia (intervenție ce presupune îndepărtarea colului și a uterului) sunt metode pe care medicul ți le poate prezenta, împreună alte terapii care s-au dovedit eficiente pentru aceste situații.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE