Caravana AUR a deschis evenimentele prilejuite de Ziua ARBDD!
Tulcea este de zece ani locul unde Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 vine să petreacă începutul de toamnă, alături de participanții la RowmaniaFEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle.
Însă în 2020 schimbăm Festivalul complet, astfel că între 1 și 5 septembrie, o caravană de aproape 100 de persoane, în peste 25 de ambarcațiuni, va parcurge cei cca 100 km între Tulcea și Sf Gheorghe pe brațul sudic al Dunării, în prima Caravană Apele Unite ale României – AUR.
Călătoria a debutat chiar pe 1 septembrie, de Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, și se va desfășura în ritmul celui mai amator dintre vâslașii-amatori, pentru a se constitui într-o lecție practică de turism sustenabil, adaptat unui ecosistem fragil dar extrem de valoros, al cărui viitor poate fi afectat ireversibil de activități economice necugetate.
„Trebuie să petreci cel puțin cinci zile în Deltă ca să începi să înțelegi de unde vine pacea care te înconjoară aici. Aș vrea ca toți cei care „trec pragul” Deltei să aibă suficient timp la dispoziție ca să audă mesajul pe care-l transmite natura acestor locuri; acela că frumusețea lor nu e doar pentru noi, cei de azi, e și pentru cei de mâine. Mi-aș dori ca această caravană să fie văzută ca un fel de exemplu despre cum trebuie vizitată Delta, pe îndelete, cu dragoste și cu înțelepciune” a spus Ivan Patazichin.
Evenimentul este o continuare a campaniei Apele Unite ale României (AUR), inițiate în 2019 de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, și face parte din proiectul „Comunitatea apelor – Apele Unite ale României”, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și desfășurat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
“Delta Dunării este cel mai potrivit răspuns la întrebarea „Ce este dezvoltarea durabilă?”. Pentru că este un concept atât de vast, pe bună dreptate, oamenii se gândesc la lucruri complexe când aud de dezvoltare durabilă. Ei bine, hai să descoperim dezvoltarea durabilă la ea acasă, în Delta Dunării. Cea mai bine conservată deltă de pe continentul european, cu a sa biodiversitate extraordinară, ne pune în fața a două provocări pe care sper să le depășim cu succes: conservarea activelor sale ecologice și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii ei. Continuăm să fim extrem de activi în promovarea unei utilizări responsabile a resurselor de apă și a unui stil de viață activ și durabil. Caravana care începe astăzi este un bun prilej pentru a ne motiva în demersul nostru comun de a păstra pentru generațiile viitoare ceea ce natura ne-a dăruit necondiționat: o deltă spectaculoasă, sustenabilă, durabilă”, susține consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
La plecarea Caravanei AUR de la pontonul din fața Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării de pe Faleza Dunării au participat Ivan Patzaichin, László Borbély, Ion Munteanu (guvernatorul ARBDD), Teodor Frolu (vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23) și comandorul Mircea Târhoacă (comandantul navei-școală Bricul Mircea), cel care a dat, de altfel, „ordinul de echipare și îmbarcare: armați bărcile!”, marcând începerea expediției. Înainte de a pleca în tură, toți participanții au urat „La mulți ani Rezervației!” și „La mulți ani, Delta Dunării!”
Cum pandemia ne-a împiedicat să marcăm un deceniu de când organizăm Festivalul RowMANIA – prilej anual de competiții de vâslit, muzică în aer liber, filme și dezbateri despre viitorul sustenabil al zonei – ne-am urcat în canotci și am pornit să vâslim prin Deltă. Prima ediție a Caravanei AUR va oferi exemple de practicare a turismului responsabil, făcut cu grijă pentru mediu și cu respect față de biodiversitate, o lecție despre cum trebuie vizitată Delta Dunării și despre ce poate oferi un astfel de traseu. Scopul exercițiului este ca aceste valori să devină evidente, ajutându-i pe viitorii turiști să înțeleagă mai bine impactul unei vizite în Deltă și să conștientizeze importanța unei atitudini responsabile față de apele noastre.
Caravana va atrage atenția asupra principiilor dezvoltării durabile în abordarea activităților economice, cum ar fi turismul, dar și în privința protejării mediului, cu impact direct asupra sănătății fiecăruia dintre noi. De asemenea, ne propunem poziționarea Deltei Dunării ca destinație de ecoturism, cea mai bună soluție economică de a sprijini comunitățile din Deltă.
Sâmbătă, 5 septembrie, după încheierea turei, va fi organizată o dezbatere online, pe tema: „Este Delta Vie o inimă sau un rinichi?”, pornind de la constatarea că Dunărea colectează toate apele curgătoare, ca într-un vast sistem circulator care animă acest mare organism care este România. Ducând analogia mai departe, vom lua în discuție cât de mult afectează Delta calitatea apelor ce se varsă în Dunăre. La dezbatere vor lua parte reprezentanți Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, ai companiei Apele Române, ai ARBDD, experți în urbanism și în administrație locală.