Ştirea zilei

(Video) Jumătate de miliard de lei pentru Podul peste Dunăre de la Ministerul Transporturilor

După o foarte scurtă vizită în comuna Dăeni, premierul Ludovic Orban, alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode s-au deplasat la șantierul Podului peste Dunăre de la Smârdan-Jijila. Din delegația oficială au mai făcut parte prefectul județului Tulcea, Cristian Iordan, deputații George Șișcu și Vasile Gudu, secretari de stat de la Ministerul Transporturilor și Ministerul Economiei precum și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere in frunte cu directorul general Mariana Ioniță.
Timp de câteva minute premierul României Ludovic Orban a supravegheat ,,ritmul lucrărilor”, câteva zeci de muncitori ai antreprenorului Astaldi fiind la lucru la unul dintre viitorii piloni ai podului.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost primul care a luat cuvântul și încă de la început a afirmat că există bani la buget pentru finanţarea acestei lucrări.
“Sunt mulţumit de ceea ce am văzut astăzi aici, de mobilizarea antreprenorului, noi suntem cu plăţi la zi, am plătit deja 55 de milioane de lei, mai avem un certificat de plată de 44 de milioane şi am aflat astăzi că în continuare doresc să vină cu peste 500 de milioane de lei, vom fi pregătiţi în acest an să plătim absolut toate lucrările, avem finanţare, avem bugetul necesar pentru a fi finanţate toate aceste lucrări”, a declarat ministrul Lucian Bode.
Ludovic Orban a declarat la rândul său că după ce a vizitat celălalt capăt de pod a aflat că ar fi unele întârzieri pe malul tulcean.
“Am ţinut să fim prezenţi şi pe malul celălalt al Dunării ca să vedem lucrările la piloni şi la blocul de ancoraj. Aici pe malul tulcean era o întârziere faţă de pilonii de pe partea cealaltă a Dunării, din Brăila, care este în curs de recupare, iar nivelul de mobilizare este un nivel foarte bun şi suntem încredinţaţi că termenii conveniţi cu constructorul pot fi realizaţi”, a afirmat Orban.
Premierul a spus că Guvernul va încerca să rezolve ultimele probleme legate de acest proiect, şi anume câteva exproprieri.
“Din punctul nostru de vedere, vom încerca să rezolvăm ultimele probleme care le avem de rezolvat, este vorba de câteva exproprieri pentru care hotărârea de Guvern deja a pornit pe circuitul de avizare şi o vom adopta cel mai probabil săptămâna viitore în şedinţa de Guvern. Mai sunt lucrări de deviere a reţelelor care sunt un pic întârziate, dar nu din cauza antreprenorului general, ci din cauza faptului că pentru reţelele de gaz şi electricitate foarte greu au venit firme să semneze contractul pentru realizarea lucrărilor de deviere de reţele care să permită predarea întregului amplasament şi racordarea autorizaţiei de construcţie pentru întreg proiectul”, a mai declarat Ludovic Orban.
După vizita de la Podul peste Dunăre delegația oficială a mai oprit la Jijila unde a vizitat o grădiniță recent recepționată iar la Luncavița a vizitat un centru medico-social realizat cu fonduri europene.
Vizita în județul Tulcea a continuat la Isaccea la punctul de trecere RO RO Români România – Ucraina.
Back to top button