fbpx
Ştirea zilei

Ce să vezi: La depozite, niciun loc de muncă „la negru”!

În perioada 25 – 31.01.2022 s-a desfăşurat Campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul de activitate: depozite – cod CAEN 5210.

Potrivit tematicii venite la la Inspecţia Muncii, în cadrul acţiunilor de control s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:

  • angajarea personalului;
  • concordanţa dintre salariul net acordat salariaţilor şi cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale;
  • transmiterea elementelor contractului individual de muncă în REVISAL, în termenul legal;
  • respectarea prevederilor legale privind contractele individuale de muncă cu timp parţial;
  • respectarea de către angajatori a prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă (durata timpului de muncă, munca suplimentară, munca de noapte, repausul zilnic, repausul săptămânal, sărbătorile legale);
  • acordarea drepturilor salariale şi garantarea în plată a salariului minim potrivit H.G. 1071/2021 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
  • modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

Tulcea fără „muncă la negru” în depozite!

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Tulcea, la sfârşitul lunii trecute au fost efectuate un număr de 17 de controale. Nu au fost identificate cazuri de muncă nedeclarată la angajatorii controlaţi.

Totodată, inspectorii de muncă au constatat o serie de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, fiind dispuse 13 măsuri în vederea remedierii acestora. Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 4.000 lei şi 3 avertismente.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea acţionează cu precădere pentru prevenirea, depistarea şi sancţionarea muncii nedeclarate, urmărind să combată şi să diminueze acest fenomen.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button