Babilonul a fost unul dintre marile orase din lumea antica, un oras in care se amestecau civilizatiile si o poarta catre o lume noua. A fost capitala imperiului Babilonului, un imperiu ravnit de multe popoare antice si cucerit destul de greu.
A fost un centru major de dezvoltare culturala, sociala si economica, fiind si centru al unor rute majore de comert. Perioada de apogeu a civilizatiei babiloniene este considerata de unii a fi cea de sub conducerea lui Hammurabi, in timp ce altii il considera pe Nabucodonosor al II-lea drept responsabil pentru reformele imperiului.
Istoria orasului Babilon
Orasul Babilon dateaza inca din a doua jumatate a mileniului al III-lea i. Hr. si nu se poate stabili cu aproximatie anul cand a fost infiintat.
Cert este ca orasul s-a dezvoltat pe malul raului Eufrat, in partea centrala a Mesopotamiei, iar in era moderna a reprezentat o sursa de inspiratie pentru diverse domenii. De exemplu exista si un slot video King of Babylon inspirat din povestea acestui oras.
Poti sa accesezi acest slot in multe cazinouri din Romania, iar in acest sens poti sa citesti si pareri despre cazinourile online pentru a alege cea mai potrivita platforma de jocuri pentru tine.
Pozitionarea Babilonului n-a fost doar strategica din punct de vedere militar, ci si economic, deoarece se afla la intersectia unor importante rute comerciale.
Babilonul a fost piesa de rezistenta a Mesopotamiei centrale pe intreaga perioada a domniei marelui rege Hammurabi dar si ulterior, dupa ce statul asirian a esuat, in timpul domniei regelui Nabucodonosor (intre anii 604 i. Hr si 562 i. Hr).
Pe perioada cat Hammurabi era conducatorul imperiului babilonian, aici in oras au fost scrise primele legi si adunate intr-o culegere, pastrata intr-o scriere cuneiforma cunoscuta astazi ca si „Codul lui Hammurabi”.
Interesant este ca aceasta culegere de legi are o compozitie tripartita, cu 3 capitole distincte, o parte introductiva, 280 de articole de lege si o parte finala, un epilog.
Abia in anul 1902 a fost descoperit acest Cod al lui Hammurabi de catre arheologul J. De Morgan, cu ocazia unor sapaturi facute in proximitatea localitatii Susa.
Conflictul asirian – babilonian
Cu ce se ocupau imperiile antice? In principal cu razboaiele, conflictele armate fiind o preocupare constanta atunci deoarece fiecare stat-regiune cauta sa-si impuna dominatia in zona.
Conflictul dintre asirieni si babilonieni a pornit in principal ca urmare a faptului ca nu puteau exista doua civilizatii mari care sa-si imparta Mesopotamia, iar dominatia teritoriala trebuia disputata pe campul de lupta.
In anul 729, dupa o infruntare sangeroasa, Babilonul este in final cucerit de poporul asirian iar in 689 i. Hr. este distrus complet.
Dar istoria avea sa tina cu Babilonul, astfel ca dupa prabusirea imperiului asirian, Babilonul va fi reconstruit.
Renasterea Babilonului
Dupa prabusirea imperiului asirian, in Babilon oamenii isi aleg un alt rege, Nabucodonosor al II-lea, un om care s-a dovedit providential pentru imperiu.
Acesta a reconstruit imperiul Babilon, in urma unor importante cuceriri precum Fenicia, Iudeea si Siria.
Dupa aceea, in 587 i. Hr., regele Nabucodonosor al II-lea isi conduce armata si reuseste sa inabuseasca o revolta a iudeilor. Cu aceasta ocazie a ales sa se razbune pe iudei si a distrus Ierusalimul, luandu-i pe locuitorii de acolo in sclavie.
Razboiul cu Persia
Babilonul a fost cucerit de Persia, armata persana fiind condusa de Cirus al II-lea numit „Cel Mare”. In timpul conflictului armat, regele Nabonid al Babilonului a fost capturat dar a fost lasat sa traiasca.
Darius Cel Mare, regele Persiei, a dispus imediat reconstruirea Templului lui Solomon in Ierusalim, fiind astfel recunoscuta greseala uriasa facuta de Nabucodonosor.
Darius n-a avut intentia de a locui in Babilon, dar a fost nevoit sa-l cucereasca si apoi s-a aflat intr-o dilema destul de mare – cum sa administreze eficient regiuni atat de intinse.
Solutia a fost una veche dar care dadea rezultate – diviziunile administrative, astfel ca Darius a ales sa numeasca aceste diviziuni „satrapii”, iar Babilonul era de fapt o satrapie.
Cucerirea macedoneana
Alexandru cel Mare, fiul lui Filip al II-lea, a fost dornic sa-si razbune tatal ucis de asasini persani si a inceput rapid o campanie militara ampla in satrapiile babiloniene.
N-a trecut prea mult timp pana cand a adunat victorie dupa victorie, iar regele Darius era deja ingrijorat. A decis sa-l infrunte decisiv de doua ori, iar cea mai grea infrangere a venit pentru regele persan la Gaugamela.
Avea sa scape cu viata dupa infruntarea cu Alexandru Macedon, dar nu avea sa mai traiasca prea mult timp dupa.
Alexandru cel Mare a intrat cu armata in Babilon si a ramas impresionat de ce a vazut aici. A dorit practic la un moment dat sa amestece doua civilizatii fundamental diferite, lucru cu care supusii sai greci nu erau de acord.
Babilonul descris in Biblie
In Biblie este mentionat ca dupa marele potop oamenii ar fi construit o cetate denumita Babilon si un turn (Babel) in care s-ar fi amestecat civilizatiile si implicit limbile vorbite de oameni.
Tot in Biblie se precizeaza faptul ca evreii ar fi fost cuceriti de babilonieni, in perioada profetului Daniel, lucru care nu poate fi atestat istoric insa.
Babilonul de astazi
In zilele noastre, Babilonul se afla in Irak, mai exact capitala Irakului (Bagdad) gazduieste vechea capitala a imperiului babilonian.
Din pacate pentru cultura si civilizatia moderna, domnia de teroare a lui Saddam Hussein a lasat o amprenta negativa puternica asupra vestigiilor babiloniene si se incearca acum restaurarea unor elemente vechi de cultura babiloniana.
Ruinele din Babilon sunt insa vizibile inca, pot fi fotografiate si pastreaza marturii vii ale acestei vechi civilizatii antice.