Cel mai performant RADAR al NATO din Europa a ajuns la unitatea de radiolocație de la Cataloi
Potrivit Centrul de comandă și control dislocabil al NATO (DACCC) de la Ramstein Germania, zilele trecute a fost finalizată mutarea radarului său de apărare aerian dislocabil (DADR) LANZA LTR-25 și a echipajului de sprijin de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România.
”Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO de a avea o poziție militară robustă și capabilă” -au anunțat, printr-un comunicat oficialii NATO de la baza din Germania.
Timp de câteva luni, experții NATO în supraveghere și control aerian vor sprijini activitățile de vigilență îmbunătățite ale Alianței pe flancul sud-estic.
Unul dintre cele mai moderne și performante radare din Europa la această oră
Împreună cu doi senzori pasivi suplimentari (Deployable Passive ESM Tracker – DPET), aceștia oferă Centrului o capacitate unică, făcându-l singura entitate NATO care oferă atât descoperire radar activă, cât și pasivă.
„Această desfășurare trebuie văzută ca defensivă și necesară pentru a crește și mai mult protecția națiunii noastre gazdă și a Aliatului României”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC. „Misiunea demonstrează evoluția și îmbunătățirea continuă a sistemului defensiv al Alianței. Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO la o poziție militară robustă și capabilă pentru a descuraja de la un atac asupra Alianței și a fi pregătiți să apărăm atunci când descurajarea eșuează”, a mai spus oficialul NATO.
Radarele active dislocabile oferă o completare eficientă la platforma de comandă și control statică și aeriană existentă, deoarece îmbunătățesc interoperabilitatea prin alianțe și parteneriate și consolidează pregătirea NATO Air and Space Power.
„Actuala desfășurare a radarului DACCC în România demonstrează angajamentul continuu al NATO de a proteja integritatea spațiului aerian al membrilor Alianței. Coincide cu desfășurarea rotativă de rutină a avioanelor de luptă NATO – în prezent F-18 spaniole – la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru a desfășura poliție aeriană îmbunătățită. Ambele desfășurări subliniază solidaritatea și coeziunea dintre aliații NATO atunci când vine vorba de descurajare și apărare”, a declarat generalul de brigadă Michael Krah, adjunct al șefului de stat major pentru operațiuni la Comandamentul Aerian Aliat.
În timp ce oficialii NATO de la Ramstein Germania anunțau relocarea acestui radar performant la doar câțiva kilometri de municipiul Tulcea, oficialii Ministerului Apărării Naționale anunțau, tot printr-un comunicat, că au găsit în sfârșit, resturi de la o dronă rusească după atacul din noaptea de 25 iulie 2024. Nici nu au căutat mult…