Consiliul Judeţean

Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Unirii Principatelor Române

Azi, 24 ianuarie 2022, în Piața Civică, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat, alături de primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, și de subprefectul cu atribuții de prefect, Nicolae Topoleanu, la ceremonialul militar și religios dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut în istorie drept „Mica Unire“.

„În urmă cu 163 de ani, românii au făcut un pas important în devenirea României moderne, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova (la data de 5 ianuarie), cât și în Țara Românească (la data de 24 ianuarie). Se configura, încă din 1859, posibilitatea înfăptuirii unui ideal străvechi al neamului românesc, acela al unității și independenței naționale.

Unirea Principatelor Române, respectiv de alipirea Dobrogei (în urma Războiului de Independență) au fost elementele premergătoare celui mai relevant moment istoric din construcția României moderne: 1 decembrie 1918, Marea Unire.

Astăzi, suntem prezenți aici, în Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, pentru a ne exprima respectul pentru cei care au contribuit, prin activitatea lor, la crearea identității naționale.

Din păcate, actualul context pandemic ne refuză posibilitatea de a ne strânge mâinile unii altora, în tradiționala Horă a Unirii, dar important este să fim împreună, să ne mândrim împreună cu valorile acestei țări și să simțim, cu toții, românește.

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să fim uniți în cuget și în simțiri, să înțelegem, cu toții, că neamul românesc este caracterizat de tenacitate și că poate merge mai departe, indiferent de încercările la care este supus.

Pentru că, așa cum istoria ne-a demonstrat în repetate rânduri, uniți suntem mai puternici!

La mulți ani, dragi tulceni! La mulți ani, dragi români!“, a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

Back to top button