fbpx
Comunicate

Comunicat de presă: Ziua Internațională a Romilor – 8 aprilie

Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la data de 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Ziua de 8 aprilie evocă ziua marii întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din anul 1971 ce a avut loc la Chelsfield⁠(d), în apropiere de Londra, întâlnire în cadrul căreia a fost adoptate steagul şi imnul internaţional al romilor, simboluri definitorii pentru minoritatea romă.

Din anul 2006, la inițiativa deputatului Partidei Romilor Pro România,  a fost adoptat  proiectul de lege privind recunoaşterea zilei de 8 aprilie ca fiind sărbătoarea etniei romilor din România, având  ca principal motiv, nevoia recunoaşterii de către toate instituţiile statului şi de către toţi ceilalţi cetăţeni, a celor mai importante repere istorice şi culturale ale romilor.

În urma acestui demers, Parlamentul României a votat Legea nr. 66/2006, prin care ziua de 8 aprilie este recunoscută ca ‘’Sărbătoarea etniei romilor din România’’ și este sărbătorită ca atare.

Ziua Internaţională a Romilor reprezintă un prilej de sărbătoare dar, în acelaşi timp, 8 aprilie este o zi de comemorare a romilor care au căzut victime tragediilor istoriei.

Comemorarea acestei zile este una plină de învăţăminte pentru noi toţi şi reprezintă un act de asumare a propriei noastre istorii. Avem obligaţia să înţelegem această istorie, iar atrocităţile comise asupra populaţiei rome nu trebuie să fie uitate.

Preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa Sucursala Judeţului Tulcea

Niculina IOSIF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button