fbpx
MinorităţiTulcea

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România reprezentată în comisiile Consiliului Minorităţilor Naţionale

 „Două dintre comisiile Consiliului Minorităţilor Naţionale s-au reunit, pentru prima dată în acest an, în format hibrid: Comisia pentru învaţământ şi tineret și Comisia pentru cultură, culte şi mass-media. În ambele comisii sunt mândru că avem reprezentare la nivel de vicepreşedinte”  – a declarat deputatul Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România.
Institutul Cultural Turc ”Yunus Emre” din București a găzduit cele două reuniuni, în data de 5 aprilie 2022. Comitetele de conducere ale celor două comisii au fost alese și au următoarea componență:
Conducerea Comisiei pentru învăţământ şi tineret
– Preşedinte – Doamna Vildan Bormambet – Uniunea Democrată Turcă din România
– Vicepreşedinte – Doamna Svetlana Moldovan – Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
– Secretar – Doamna Olivia Simion – Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.
Conducerea Comisiei pentru cultură, culte şi mass-media
– Preşedinte – Doamna Serin Turkoglu – Uniunea Democrată Turcă din România
– Vicepreşedinte – Doamna Svetlana Crăciun – Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România
– Secretar – Doamna Anca Panici – Uniunea Bulgară din Banat – România
Pe lângă temele de specialitate, pe care comisiile le abordează în mod curent, două noi evenimente au sensibilizat participanții: expoziția fotografică realizată de Dana Eliza Serdean, fotograf și make-up artist și de actrița Naomi Guttman, amplasată în spațiul în care s-au desfășurat cele două comisii, expoziție intitulată „Frumusețea în 24 de culturi (Women from different cultures through the eyes of make-up)”, în cadrul căreia au fost expuse fotografii interactive. Codul QR conținut de fotografii le oferă celor interesați posibilitatea să afle mai multe informații despre tema propusă.
În același context, membrii Comisiei pentru cultură, culte și mass-media au vizionat filmul documentar artistic ”Bukovina – țara oamenilor fagi, țara iubirii adevărate”, realizat de Arka Film Production, Casa de producție a Televiziunii Române și Fundația ”Orizonturi Tinere”. Regizorul filmului, domnul Florin Kevorkian, împreună cu președintele Fundației „Orizonturi Tinere”, domnul Gheorghe Belean, au prezentat filmul în care sunt cuprinse relatările mai multor ”bunici ale Bucovinei”, fiecare dintre ele aducând în film încărcătura emoțională a unei vieți trăite și a tradițiilor comunității entice din care face parte.
Adresăm mulțumiri reprezentanților Institutului Cultural Turc ”Yunus Emre” pentru căldura cu care ne-au primit!”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE