fbpx
Consiliul JudeţeanŞtirea zilei

Concursul „Dobrogea, pământ românesc“ și-a desemnat câștigătorii  

Elevii tulceni care au realizat cele mai bune 15 lucrări înscrise la concursul lansat de Consiliul Județean Tulcea au fost premiate, joi, 12 noiembrie 2020, de către președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: Învățământ preșcolar și primar (desene), Învățământ gimnazial (compuneri) și Învățământ liceal (eseuri). Au fost acordate, așadar, trei premii I, trei premii II, trei premii III și șase mențiuni. În plus, Consiliul Județean Tulcea va acorda alte 142 de premii de creativitate pentru alte lucrări deosebite înscrise la acest concurs.

În total, aproape 500 de elevi tulceni s-au înscris în competiția lansată de Consiliul Județean Tulcea pentru a marca Ziua Dobrogei, serbată anual la data de 14 noiembrie.

„Ne bucurăm că în perioada nu tocmai bună pe care o traversăm cu toții, reușim să organizăm o astfel de manifestare prin care să marcăm Ziua Dobrogei, un concurs dedicat acestor copii extrem de talentați, demni de toată lauda. Cu acest prilej, țin să îi felicit pe domnii profesori pentru îndrumarea elevilor și pe părinți pentru că au crescut asemenea copii, dar în primul rând merită felicitări acești minunați copii pentru lucrările lor de suflet“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

 

Ei sunt câștigătorii concursului „Dobrogea, pământ românesc“

 

Învățământ primar

 

 1. Izabela Maria Dușa, 8 ani, Palatul Copiilor (Liceul de Arta Tulcea) – Locul I
 2. Alexandra Pintilie, 10 ani, Școala „Alexandru Ciucurencu”, Tulcea – Locul II
 3. Alesia Mihailov, 10 ani, Palatul Copiilor (Liceul de Artă Tulcea) – Locul III
 4. Elena Mocanu, 9 ani, Palatul Copiilor (Școala „Nifon Bălășescu”) – Mențiune
 5. Denisa Daniela Mihai, 8 ani, Școala Gimnazială Jijila – Mențiune

 

Gimnaziu

 

 1. Andrada Cristiana Cernencu, 11 ani, Scoala nr. 12 Tulcea – Locul I
 2. Ioana Maria Lungu, 12 ani, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea – Locul II
 3. Cristian Andrei Cerșamba, 11 ani, Școala „Nichifor Ludovig“  Niculițel – Locul III
 4. Matheas Danio Colțea, 13 ani, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea – Mențiune
 5. Florentina Camelia Tatu, 12 ani, Școala „Nichifor Ludovig“  Niculițel – Mențiune

 

Liceu

 

 1. Andreea Cortel, 16 ani, Liceul „Gheorghe Munteanu Murgoci” Măcin – Locul I
 2. Maia-Teodora Mititelu, 15 ani, Liceul „Grigore Moisil”Tulcea – Locul II
 3. Ștefan Mihail, 16 ani, Liceul Teoretic „Ion Creangă”Tulcea – Locul III
 4. Mădălin Geru, 17 ani, Liceul „Gheorghe Munteanu Murgoci” Măcin – Mențiune
 1. Sebastian Marian Leonte, 16 ani, Liceul „Grigore Moisil” Tulcea – Mențiune

 

Ce părere au copiii

Din partea câștigătorilor categoriei „Învățământ preșcolar și primar“ a luat cuvântul Izabela Maria Dușa, o fetiță extrem de talentată de numai 8 ani, elevă a Liceului de Artă „George Georgescu“ din municipiul Tulcea.

Câștigătoare a locului I, cu o lucrare deosebită în care înfățișează „o fată ce poartă cu mândrie broboada decorată cu motive tradiționale din zona Dobrogei“, Izabela Maria Dușa ne spune cum i s-a părut acest concurs: „Mie mi s-a părut un concurs ușor, un concurs inventiv. Mie mi-a plăcut foarte mult pentru că a fost un concurs distractiv și foarte potrivit pentru copii. Sigur o să mai particip și la alte concursuri pe viitor“, a mai spus Izabela Maria în cadrul festivității de premiere.

Din partea câștigătorilor categoriei „Învățământ gimnazial“, Andrada Cernencu, de 12 ani, de la Școala nr. 12 din municipiul Tulcea, cea care și-a adjudecat locul I cu o lucrare deosebit de creativă, a vorbit despre importanța imaginației în realizarea unei compuneri pentru acest concurs. „Mi sa părut un concurs ușor, frumos, care a pus accent pe creativitate, ne-a motivat să creăm o poveste“, a spus Andrada.

Din partea câștigătorilor categoriei „Învățământ liceal“, Sebastian Marian Leonte, de 16 ani, de la Liceul „Grigore Moisil“ din Tulcea, cu un impresionant discurs, a vorbit despre importanța concursurilor, în general, pentru dezvoltarea intelectuală a fiecărui participant.

„Vă mulțumesc pentru inițiativa pe care Consiliul Județean Tulcea a avut-o de a organiza această competiție și de a încuraja copiii să-și cunoască istoria, să-și asume niște valori și niște repere istorice, morale, care să le ghideze viitorul în continuare.

Istoria este importantă, însă trebuie să o înțelegem în primul rând, să o înțelegem corect, să ne raportăm la ea în mod vertical și să ne însușim ce ne-au învățat atât lecțiile de eșec cât și cele de succes. Cum spunea Winston Churchill prin secolul XX, „eșecul nu este fatal, succesul nu este final și ceea ce rămâne este inițiativa de a continua“, avem datoria morală de a ne cunoaște istoria poporului și de a arunca, în permanență, o privire spre ceea ce au făcut prin trudă, prin efort, înaintașii. Cu această ocazie, putem să facem un apel la responsabilitate și să înțelegem că bunii și străbunii noștri, începând de la domnitorii din Evul Mediu și până la istoria modernă, la regii României, tot ceea ce au realizat, au făurit prin muncă de echipă, prin strategie, prin comuniune, prin dialog.

Am răspuns pozitiv la apelul Consiliului Județean de a participa la această competiție, întrucât concursurile, olimpiadele, indiferent de natura lor, ne călesc în ceea ce privește personalitatea, ne ajută să ne descoperim, să ne formăm și cu atât mai mult sunt benefice și folositoare nouă, tinerilor, elevilor. Acest lucru este foarte important pentru a înțelege că avem anumite preferințe sau anumite abilități pentru o materie sau alta. În cazul nostru, concursul a fost dedicat Istoriei și Limbii și literaturii române și, prin urmare, se adeverește încă o dată că toți cei care suntem prezenți, dar și cei care nu sunt prezenți au dat dovadă de abilități de comunicare, de relatare a adevărului istoric într-o manieră remarcabilă. Este de apreciat acest lucru în contextul în care poate că nu ne mai raportăm așa cum ar trebui la istorie, la trecut și, în goana noastră de zi cu zi, tindem să omitem succesele sau eșecurile pe care le-am avut în trecut.

Competiția a fost o provocare și întotdeauna când avem de a face cu o provocare, știm că ceva din noi, acel ceva, sufletul din noi, are de beneficiat. Ne dezvoltăm atât pe plan mental, psihic, cât și pe plan sufletesc, pentru că noi ne transpunem ideile, gândurile, trăirile prin scrierile noastre și încercăm să o facem cât mai bine. Prin scris, noi dăruim o bucată din sufletul nostru și celorlalți, provocându-le o plăcere prin lecturarea lucrărilor respective.

Le mulțumesc părinților care m-au susținut prin efort și dedicare, cadrelor didactice care, de asemenea, au fost foarte implicate, au fost receptive la apelul lansat de Consiliul Județean prin acest proiect de susținere a noastră, a tinerilor, și tuturor colegilor, profesorilor, cadrelor didactice care ne-au insuflat datoria morală de a prețui și a aprecia efortul pe care cei de mai înainte de noi l-au realizat pentru a fi ceea ce suntem în ziua de astăzi“.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE