fbpx
Cultură Culte

Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” a avut anul acesta participanți și din străinătate

A treia ediție a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”-  eveniment literar adresat autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani și care nu au debutat editorial în proză cu volum propriu – s-a bucurat de atenția a 71de participanți, atât din țară, cât și din Republica Moldova, dar și din Austria, Marea Britanie, Germania. Chiar dacă este încă național, cu o astfel de participare de anul viitor organizatorii ar putea să îi schimbe denumirea in Concursului Internațional de Proză „Valentin Șerbu”, de ce nu?

Concursul este organizat de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, menirea acestuia fiind să promoveze și să sprijine creația literară contemporană,  dar și să încurajeze și să descopere talente literare, fiind dedicat memoriei scriitorului Valentin Șerbu (20 iulie 1934 – 29 ianuarie 1994), unul dintre cei mai importanți scriitori din județul Tulcea, adeptul unei ironii fine, de o mare profunzime psihologică, din perspectiva căreia tipologiile umane caricaturizate fie se autoridiculizează prin absurd, fie își resimt fragilitatea sub presiunea forțelor arhetipale ale fantasticului, prozator condamnat de regimul dictatorial pentru viziunile și ideile sale anti-comuniste, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Juriul ediției curente a fost prezidat de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei literare „Ex Ponto”, Constanța,  alături de care s-a aflat romanciera de succes și criticul literar Diana Dobrița Bîlea – ambii membri ai filialei Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România (U.S.R., n.n.), precum și scriitorul tulcean Nicolae Ariton, cunoscut pentru volumele sale de ficțiune istorică din ciclul „Misterele Dunării”, Centrul Cultural „Jean Bart” fiind reprezentat de  secretarul literar Bogdan Pascal.

Premiul „Valentin Șerbu”, în valoare de 2000 de lei, a fost câștigat de Sorin Roșca, cu „Nemaipomenitul praznic al pădurarului Ursache Cicâlteu” (fragment al romanului în lucru „Insula Pelicanilor”); domnia sa este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al multor volume de poezie, dar și al multor articole de publicistică culturală, iar ca fapt divers, Sorin Roșca este și câștigătorul primei ediții a Concursului Național de Poezie „Panait Cerna”, organizat, la Tulcea, în 1975.

Premiul I al Secțiunii Proză a concursului, în valoare de 1500 de lei,  a fost câștigat de poeta Iulia Pană, membră a filialei „Dobrogea” a U.S.R., fire polivalentă din punct de vedere artistic, eseist literar, artist media-vizual, creatoare de artă plastică, obținând premiul menționat pentru nuvela „Rezidența”.

Premiul II al aceleiași secțiuni, în valoare de  1200 de lei, a fost câștigat de domnul Ioan Caulea, din Fălticeni, Suceava, cu povestirea „Întâlnire”, autorul, profesor de filosofie, fiind deopotrivă pasionat și de poezie.

Premiul III al secțiunii Proză a concursului, în valoare de 1000 de lei,  a fost acordat doamnei Tatiana Pirpilică, din Calafat, Dolj, pentru povestirea „Corola speranțelor”, autoarea fiind absolventă a facultății de teologie, în cadrul Universității Craiova.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 800 de lei, a fost acordat domnului Vasile Suhov, din Tulcea, pentru nuvela „Patru tablouri și o zi”.

În ceea ce privește cealaltă secțiune a concursului, dedicată autorilor de texte mai scurte,  premiul „Miniaturi narative”, în valoare de 700 de lei,  a fost oferit domnișoarei Alexia Amanda Mateș, elevă în clasa a XII-a, din Timișoara, pentru povestirea „Blestemul meu”.

Premiul I al secțiunii „Miniaturi narative”, în valoare de 600 de lei, a fost câștigat de doamna Maria-Alexandra Iliescu, din București, autoare a mai multor volume de poezie, pentru povestirea „Un vis în timp de război”.

Premiul II al aceleiași secțiuni, în valoare de 500 de lei, a fost oferit domnișoarei Alexandra-Florina Guță, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, din Pitești, pentru povestirea S.F. intitulată „Orașul iluziilor”.

Premiul III, în valoare de 400 de lei, a fost decernat doamnei Maria V. Micu, din Constanța, absolventă a facultății de litere din cadrul Universității „Ovidius”, pentru tablourile literare „Jurnalul unui ucenic” și „Poveste de demult”.

Premiile secțiunii „Miniaturi narative” s-au completat prin acordarea unei Mențiuni, în valoare de 300 de lei, care a fost oferită doamnei Ana Maria Zlăvog, din Brăila, pentru povestirea „Fântânile din rezervația de cârtițe”.

”Mulțumim tuturor participanților care au făcut posibilă desfășurarea celei de-a III-a ediții a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, felicitări câștigătorilor, succes și inspirație tuturor!” a transmis secretarul literar, Bogdan Pascal.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE