fbpx
Cultură Culte

Premii în valoare de 9000 de lei la Concursul Național de Proză ”Valentin Șerbu”

Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea organizează a cea de-a treia ediție a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, eveniment adresat autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani și care nu au debutat literar în proză cu volum propriu. 

Concursul își propune să promoveze și să sprijine creația literară contemporană, să încurajeze și să descopere talente literare, fiind dedicat memoriei scriitorului Valentin Șerbu (20 iulie 1934 – 29 ianuarie 1994), unul din cei mai importanți scriitori din județul Tulcea, adeptul unei ironii fine, de o mare profunzime psihologică, din perspectiva căreia tipologiile umane caricaturizate fie se autoridiculizează prin absurd, fie își resimt fragilitatea sub presiunea forțelor arhetipale ale fantasticului, prozator condamnat de regimul dictatorial pentru viziunile și ideile sale anti-comuniste, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Concursul își propune să promoveze și să sprijine creația literară contemporană, să încurajeze și să descopere talente literare și se adresează participanților prin două secțiuni:

 1. Secțiunea Proză
 • pentru secțiunea proză, participanții vor trimite creații de minim 10 – maxim 15 pagini, incluzând aici povestiri, fragmente de nuvelă/roman asamblate într-un întreg coerent, etc,
 • înscrierea în concurs se face cu o singură lucrare, expediată personal de autor.

Premiile Secțiunii Proză sunt următoarele:

 • Premiul „Valentin Șerbu”, în valoare de 2000 lei;
 • Premii generice: Premiul I, în valoare de 1500 de lei, Premiul II, în valoare de 1200 de lei, Premiul III, în valoare de 1000 lei;
 • Premiul Special al Juriului, în valoare de 800 lei.
 1. Secțiunea Miniaturi narative:
 • participanții vor trimite creații de minim 2 – maxim 6 pagini, incluzând aici schițe, tablouri narative libere;
 • înscrierea la concurs se face fie cu o singură lucrare de minim 5 pagini, fie cu două lucrări de minim 2 pagini, expediate personal de autor.

Premiile Secțiunii Miniaturi Narative sunt următoarele:

 • Premiul „Miniaturi narative”, în valoare de 700 lei;
 • Premii generice: Premiul I, în valoare de 600 lei, Premiul II, în valoare de 500 lei, premiul III, în valoare de 400 lei;
 • Mențiune, în valoare de 300 lei.

Concursul are caracter beletristic și este deschis tuturor genurilor literare ale prozei, Valentin Șerbu fiind unul din exponenții fantasticului în literatura română.

Vor fi descalificate din start lucrările cu caracter gratuit obscen și/sau mizerabilist, iar în evaluarea lucrărilor primite membrii juriului vor avea în vedere corectitudinea gramaticală, amprenta stilistică, creativitatea și originalitatea, consistența și impactul mesajului, tehnica narativă.

Caracterul național al concursului constă în faptul că textele înscrise în concurs vor fi redactate în limba română, concursul fiind deschis participanților din țară și celor de peste hotare.

Pentru înscrierea în concurs, creațiile participanților vor fi expediate pe adresa de e-mail a acestuia, fiind redactate, la un rând, scrise cu Times New Roman, caracter de 12, pe format standard A4, orientarea paginii de tip portret. Pentru titlu se va rezerva o pagină distinctă, urmată imediat de textul lucrării. Autorii își vor trimite creațiile în format electronic, sub forma .doc/.docx.

Adresa de e-mail a concursului este concursvalentinserbu@gmail.com.

Lucrările se primesc în perioada 1 iunie – 31 iulie a.c , perioada de jurizare a acestora fiind 1-11 august a.c., pe 12 august a.c. urmând a se face publice rezultatele jurizării, în mass-media, dar şi pe site-ul www.teatruljeanbart.ro .

Participanții vor trimite în vederea înscrierii un singur e-mail cuprinzând ca atașamente un document cu creațiile propuse, alături de un document cuprinzând datele personale. Datele personale vor cuprinde obligatoriu: nume complet, localitatea de domiciliu,  adresă de corespondență completă, data nașterii, nivelul studiilor, număr de telefon, adresă e-mail. Pentru înscriere, participanții vor opta pentru una din secțiunile concursului, indicate prin majusculele A, respectiv B.

Înscrierea în concurs se va face doar cu texte proprii, care nu au câștigat marele premiu sau distincția similară a unui alt concurs de creație literară și asupra cărora nu există presiuni contractuale sau litigioase, în conformitate cu prevederile Legii 8/1996, modificate și completate, referitoare la drepturile de autor și la cele conexe.

Prin înscrierea în concurs, participanții oferă organizatorului permisiunea de a folosi fondul lucrărilor în scopul exclusiv al promovării lucrărilor premiate, atât pe site-ul Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, în reviste literare, cât și pentru editarea de antologii.

Juriul, alcătuit din minim 3 membri, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, își asumă dreptul de a redistribui premiile în limita fondurilor existente, în vederea promovării unor creații literare de calitate.

Laureaţii vor primi prin poştă diploma şi prin virament valoarea premiului obţinut. Premiile se acordă în sume brute, impozabile, contravaloarea impozitelor fiind reținută la sursă de organizator.

Câştigătorul premiului „Valentin Șerbu” nu mai poate participa în concurs, iar câștigătorul premiului „Miniaturi narative” nu mai poate participa la secțiunea B a concursului. Laureații care au câștigat oricare alt premiu, la una din cele două secțiuni, pot participa la cealaltă secțiune a concursului și doar după o perioadă de doi ani la secțiunea în cadrul căreia au primit distincția.

 

Informaţii suplimentare : 0240 519 329, CCJB Tulcea sau 0741 049 370, secretar literar Bogdan Pascal, ori pe adresa de e-mail centrulculturaltulcea@yahoo.com . Regulamentul concursului poate fi consultat și pe www.teatruljeanbart.ro.

La ediția din anul trecut, premiul concursului a fost câștigat de doamna Ruxandra-Magdalena Manea, din Brașov, pentru lucrarea „La nuc”, iar din Tulcea au primit distincții doamnele Mihaela Ariton, din Tulcea, pentru povestirea „Halil Bey” ( premiul I, secțiunea Proză), și Violeta Croitoru, din Sulina, Tulcea, pentru tablourile literare „Rădăcini” și „Fotografia”( premiul II, secțiunea Miniaturi Narative).

Valentin Șerbu s-a născut la 20 iulie 1934, la Tulcea, iar cursurile elementare si gimnaziale le-a urmat orasul natal, după care, în timpul liceului, a fost condamnat de Tribunalul Militar Iași, prin Sentința 448/8.08.1952, pentru uneltire contra ordinii sociale, în urma participării la manifestări sociale cu caracter anti-comunist, fiind arestat împreună cu alți colegi de liceu. Sentința a fost executată în perioada 20.11. 1951-19.11.1954, cursurile liceale finalizându-le abia în anul 1969.

După executarea sentinței, în perioada 1955-1971, și-a câștigat existența lucrând ca electrician în orașele Medgidia, Eforie, Constanta, Tulcea. Din 1971 până în 1974 lucrează la serviciul bibliografic al Bibliotecii Județene “Panait Cerna”. Din acest an pleacă la Mogoșoaia, la Casa de Creație a Scriitorilor. Se reîntoarce în  Dobrogea stabilindu-se mai întâi la Babadag (1980-1990), apoi la Tulcea, unde o boală necruțătoare îi curmă viața, în ianuarie 1994.

A colaborat la publicațiile Luceafărul”,  “Steaua”, “Almanahul literar”, “Vatra”, “Tomis”, România literară”. Debutează în 1971 cu volumul de nuvele “Provinciale”. Din 1972 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prezent în antologiile “Proza satirică română contemporană” (Sibiu, 1982) și “Vânzătorul de enigme” (Constanța, 1993).

Este autor al volumelor “Provinciale”, 1971; “Expediția”, 1972; “Dezacorduri”, 1973; “Figuranții”, “Baltazar”, 1974, “Povestiri senine”, 1975; “Fantastica Deltă”, 1976; “Fantastice”, 1978 – publicații apărute la Editura Cartea Românească, București; dar și al volumelor “Vizita de adio”, Editura Eminescu, București, 1979; “Inocentul”, Editura Cartea Românească, 1980; “Satirice”, Editura Sport-Turism, București, 1982; “Tentative”, București, Editura Cartea Românească, 1982, “Tărâm necunoscut”, Editura Eminescu, București, 1983, “La iarbă verde”, București, Editura Cartea Românească, 1985.

Persoana prozatorului Valentin Șerbu este deja consacrată spațiului cultural tulcean, printr-o statuie prezentă în Parcul Personalităților, prin faptul că numele îi este purtat atât de o librărie din municipiu, cât și de Biblioteca Orășenească Babadag, cât și prin faptul că, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” i-a dedicat un spațiu expozițional special.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE