Potrivit unor plângeri înregistrate la mai multe instituții alte statului din Municipiul Tulcea dar și unei note de relații transmisă de societatea comercială reclamată acelorași instituții, între un angajator din Tulcea și un grup de muncitori indieni s-a declanșat zilele trecute un conflict de muncă. Nu e nici primul și probabil nu va fi nici ultimul conflict de muncă între angajați din țări asiatice și angajatori din România, numai că …
Salariații de origine indiană de la societatea comercială cu sediul în Tulcea au încetat activitatea în data de 01.07.2024, ora 12,00 și plecat acasă motivând faptul că nu au primit avansurile salariale corespunzătoare lunii iunie 2024 precum și banii de concediu de odihnă corespunzător perioadei lucrate (chiar dacă nu au fost în concediu), de la data începerii activităţii pănă în prezent.
”Conform contractelor standard individuale de muncă semnate de societate cu fiecare dintre salariații respectivi, la articolul ,,I. Salariul” este prevăzut că: ,,angajatorul îi va plăti un salariul de baza brut în valoare de…..care va fi plătit în ultima zi a lunii următoare celei de referinţă”. Drept urmare, le-am comunicat faptul că nu este data scadentă. În ceea ce privește avansurile, li s-a explicat că, urmare a invocării unor ipotetice probleme financiare din țara de origine, societatea le-a achitat, fără să aibă această obligație legală și contractuală, la cererea lor expresă, avansuri de câte ori au solicitat. Pretextele de regulă au constat în familiile numeroase. Drept urmare, plata avansului din salariu nu este un drept convenit ci o opțiune a angajatorului ca urmare a cererii credibile a angajatului, iar acest lucru nu, nu înseamnă că se pot acorda oricând şi oricum” se arată în nota de relații transmisă redacției infotulcea.ro de către angajator.
În ceea ce privește zilele de concediu plătite, muncitorilor indieni li s-a comunicat, în repetate rânduri, faptul că nu se poate acorda indemnizație de concediu de odihnă decât atunci când concediul este efectuat, nu și când se lucrează pentru a nu intra în conflict cu prevederile din legislația muncii din România . Cu toate acestea, angajații au insistat și să muncească în perioada concediului dar să şi primească aceşti bani de concediu.
”La mai puțin de o zi de la încetarea activității, pe data de 02.07.2024, fiind în prezența unei greve neanunțate și ilegale, dar forțați de șantajul exercitat asupra noastră prin refuzul de a ieși la muncă, societatea a dat curs cererilor neîntemeiate ale angajaților și le-a plătit un avans din salariu pentru luna iunie 2024 pentru fiecare salariat. Nici în aceste condiții nu au mai venit la muncă și au cerut un avans mai mare întrucât familiile lor au nevoie pentru că începe anul școlar în India” se mai arată în nota de relații către infotulcea.ro.
Surpriza cea mai mare pentru angajatorul din Tulcea a fost ieri dimineață când reprezentanții firmei au mers la locul de cazare pentru a-i ruga să iasă la muncă, și unde au constatat că deși le-au asigurat condiții bune de cazare, camere curate și îngrijite, s-a observat degradarea locuințelor care au fost aduse într-o stare mizerabilă.
”Camerele nu erau deloc aerisite – chiar dacă le-am solicitat, în repetate rânduri, să o facă chiar în binele lor și pentru că este igienic recomandat. Menționăm că și anterior i-am rugat, tot în binele lor, să păstreze curățenia în locuințele închiriate și plătite de către noi, inclusiv utilitățile. Accentuăm faptul că la dată când li s-a dat spaţiul în folosinţă exclusiv pentru ei situat în Tulcea pe str. Isaccei, totul era în stare foarte bună şi au fost instruiţi ca trebuie să păstreze condiţiile de cazare pe care le-au primit în aceeași stare. De altfel acest lucru este prevăzut şi în Regulamentul intern al societăţii şi fiecare dintre ei au luat la cunoştinţă prin ,,formularul de luare la cunoştinţa a Regulamentului Intern” la ,, Art. 86. – (1) Salariaţii Angajatorului au, în principal, următoarele obligaţii: b1)salariatul are obligaţia să păstreze în condiţii optime spaţiul de cazare şi bunurile care i-au fost puse la dispoziţie. În caz contrar va plăti contravaloarea daunelor constatate.” Prin urmare s-au făcut fotografii şi li s-a solicitat să aducă spaţiul de cazare la condiţia iniţială. Aceste condiţii, din păcate, le-am experimentat de multe ori întrucât, iniţial când au venit în Tulcea, am avut apartamente închiriate şi, absolut de la toate locurile de cazare, am fost evacuaţi din cauza gândacilor şi mizeriei iar angajatorul a pierdut inclusiv garanţiile pentru a se putea face igienizare” se mai arată în nota de relații.
Tot angajatorul tulcean a mai făcut mențiunea că pentru emiterea permisului de şedere, taxele pe care fiecare dintre salariaţii non-ue ar fi trebuit să se achite personal, conform legii, din banii proprii, au fost achitate personal de administratorul societăţii tocmai pentru a le veni în sprijinul lor pentru că au familii numeroase.
”Având în vedere cele arătate, documentate ca atare prin probe: înscrisuri și îngregistrări video, fotografii de pe memory stick, vă rog să luaţi act de faptul că sesizările salariaților nu sunt fondate, iar refuzul de a se prezenta la serviciu este unul netemeinic și nelegal, urmând a parcurge procedurile disciplinare pentru fiecare angajat pentru abaterile disciplinare constând în lipsa nejustificată la muncă și încălcarea regulamentului intern cu privire la obligaţia să păstreze în condiţii optime spaţiul de cazare.” se mai arată în nota de relații.”
Vom reveni cu puncte de vedere de la instituțiile sesizate atunci când acestea vor finaliza cercetările. Facem precizarea că niciun reprezentant al muncitorilor indieni nu ne-a contactat pentru a ne transmite vreun punct de vedere.