fbpx
Ştirea zilei

Corp de navă eşuat la Partizani! Canalul Sulina a fost blocat mai puţin de o oră

- cursa de pasageri spre Sulina a avut o întârziere de peste jumătate de oră

În cursul zilei de azi, în jurul orei 13.10, un corp de navă remorcat pe Canalul Sulina a fost cât pe ce să devină un nou Rostock, nava care a ţinut blocat şenalul maritim ani de zile.

Potrivit unor informaţii neoficiale, corpul de navă construit la Şantierul naval din Brăila era tractat de două remorchere iar în apropiere de localitatea Partizani, la mică distanţă de locul în care a eşuat şi nava Rostock, în urmă cu aproape trei decenii, una dintre legături s-a rupt.

În mai puţin de o oră, corpul de navă a fost pus pe şenalul navigabil şi şi-a reluat cursul spre Sulina şi ieşirea la Marea Neagră. Toată operaţiunea a întârziat cu mai bine de jumătate de oră cursa de pasageri spre Sulina.

Remember Rostock

La data de 2 septembrie 1991, cargoul ucrainean Rostock, încărcat cu peste 5.000 tone de fier beton, eşua de-a curmezişul Braţului Sulina, în dreptul satului Partizani. S-a speculat la vremea respectivă că această catastrofă ar fi fost premeditată, pentru ca ţara vecină să amenajeze canalul Bâstroe care să lege Dunărea de Marea Neagră, ca rută alternativă la Braţul Sulina.
După 13 ani şi cu o finanţare BEI, în urma unei licitaţii internaţionale, lucra­rea a fost câştigată de un consorţiu internaţional format din olandezi (Multraship), americani (Titan) şi români (Deltacons). Valoarea contractului, cinci mi­lioane de euro, din care un milion pentru cheltuieli neprevăzute. Lucrările au pornit în 2004 şi s-au finalizat cu degajarea canalului Sulina la sfârşitul anului 2005.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button