fbpx
Tulcea

Costel Vicol, senator USR Tulcea: „Discrepanță electorală: Cetățenii cu drept de vot depășesc populația recenzată!”

Senatorul Costel Vicol a tras azi în Parlamentul României un semnal de alarmă în legătură cu o ”discrepanță electorală” și anume că cetățenii cu drept de vot depășesc populația recenzată! Vorbim aici de alegerile locale în care practic ”diaspora” nu votează. Cu toate acestea… Mai jos textul integral al declarației politice citite de la tribuna Parlamentului.
Domnule Preşedinte,
Doamnelor și domnilor senatori!
După cum se știe, în țara noastră Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este instituţia care deține competenţa generală în materie electorală. Misiunea acesteia este aceea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale și europene în materie. Activitatea AEP-ul ar trebui să se desfăşoare cu respectarea principiilor legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii şi imparţialităţii.
Ca parlamentar vreau să vă atrag atenția asupra Raportului recent al AEP, care arată că numărul total al cetățenilor cu drept de vot înregistrat în Registrul electoral depășește populația totală a României conform Recensământului din 2021. Această discrepanță este alarmantă și ridică serioase semne de întrebare cu privire la integritatea și corectitudinea procesului electoral. Conform datelor oficiale, numărul total al cetățenilor cu drept de vot înregistrat în Registrul electoral la 31 martie a fost de 18.965.288, în timp ce populația totală a României, conform Recensământului din 2021, a fost de 19.053.815.
Această discrepanță ridică întrebări serioase cu privire la modul în care sunt gestionate datele electorale și subliniază necesitatea unei analize detaliate și transparente a procesului de actualizare a Registrului electoral.
Este inacceptabil ca AEP să permită existența unor discrepanțe atât de mari între numărul cetățenilor cu drept de vot și populația totală a țării. Această situație nu face altceva decât să submineze încrederea cetățenilor în procesul democratic și să pună sub semnul întrebării integritatea alegerilor viitoare.
În calitate de reprezentant ales al poporului, consider că este necesară o investigație exhaustivă și transparentă cu privire la modul în care sunt gestionate datele electorale și solicit actualizarea Registrului electoral. Este vital să ne asigurăm că viitoarele alegeri vor fi corecte, libere și transparente, iar integritatea procesului electoral trebuie să fie protejată cu orice preț.
Vă mulțumesc.
Senator USR de TULCEA
Costel VICOL

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE