fbpx
Tulcea

Cristina Prună (USR): România va pierde încă trei ani până va putea să spere la primele investiții în energia eoliană din Marea Neagră!

Proiectul legii privind exploatarea energiei eoliene offshore a fost de abia acum lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, deși legea trebuia să fie adoptată până la 30 iunie 2023, conform jaloanelor din PNRR. Și mai grav este că actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, pare să continue linia predecesorului său și România va pierde încă trei ani din cauza birocrației înainte de a începe să valorifice uriașul potențial din Marea Neagră.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, România poate dezvolta parcuri eoliene offshore cu un potențial de peste 70 de GW, adică de 4 ori mai mult decât are România instalate capacități de producție de energie în prezent. Cu toate acestea, Ministerul Energiei a dovedit, constant, un total dezinteres pentru a reglementa acest domeniu și a refuzat propunerile formulate de USR alături de alte partide parlamentare încă din 2022.

De abia acum, în sfârșit, avem un draft de lege pentru investiții în producția de energie eoliană offshore. Legea, de importanță strategică, vine însă târziu, ea trebuia să fie adoptată până la 30 iunie 2023, conform PNRR. Este un nou jalon ratat pentru Ministerul Energiei, o altă nerealizare lăsată în urmă de fostul ministru al Energiei Virgil Popescu. Iar acest lucru se întâmplă, culmea, în condițiile în care există deja o lege în Parlamentul României pe care am inițiat-o împreună cu colegi de la aproape toate partidele politice încă de anul trecut”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Deputata USR atrage atenția că, pe proiectul lansat acum în dezbatere publică de Ministerul României, vor mai trece mulți ani până când, în ciuda potențialului uriaș, România va beneficia de proiecte de producere a energiei eoliene offshore, în Marea Neagră.

Din păcate, actualul ministru al Energiei, domnul Burduja, pare că nici nu s-a uitat pe ce a publicat. Practic, această lege ne spune că abia la sfârșitul anului 2025 vom avea ceva palpabil, niște perimetre pentru a fi concesionate, iar licitațiile pentru aceste perimetre nu vor începe mai devreme de ianuarie 2027. Așadar, am pierdut 12 luni și vom mai pierde încă 3 ani în birocrație. De ce nu au dorit ca legea din Parlament să ajungă la vot?”, precizează Cristina Prună.

USR va transmite observații la legea aflată în dezbatere publică și solicită Ministerului Energiei să înțeleagă necesitatea adoptării lor. Valorificarea potențialului din Marea Neagră ar consolida securitatea energetică a României, cu certe beneficii economice și sociale, cum ar fi dezvoltarea unei industrii pe orizontală a eolianului offshore și crearea de locuri de muncă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE