Cultură Culte

Criticul de film Victor Morozov, moderatorul controversei culturale a momentului

În lumea culturală românească s-a născut o controversă pornind de la un film de scurt metraj regizat de Radu Jude. Jonglând cu o temă rasială şi cu implicarea în istorie, a unor intelectuali seduşi neatent de aceasta; filmul porneşte de la „meme-ul” postat nu cu multă vreme de Vladimir Tismăneanu pe pagina sa personală facebook, unul cu iz rasist, postare ştearsă de altfel de acesta şi pentru care a prezentat public scuze.

Filmul regizat de Radu Jude se numeşte “Stimaţi oameni de cultură” şi a fost făcut cu sprijinul Festivalului Filmului European, ediţia XXIV.

Contestatarii lui vehemenţi au fost – oarecum firesc –  Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş personalităţi marcante ale culturii române.

Pornind de la această controversă, organizatorii festivalului au programat pentru dată de mâine, 11 iunie, la orele 19.00 o dezbatere online.

Controversa culturală a momentului are legătură cu Tulcea doarece moderatorul dezbaterii va fi tânărul Victor Morozov, un foarte talentat şi promiţător critic de film, născut şi crescut în Tulcea şi care şi-a desăvârşit studiile de cinematorgrafie în Franţa, la prestigioasa Universitate din Grenoble, în prezent la Trinity College Dublin.

Back to top button