fbpx
Cultură Culte

La Hagilar (Lăstuni) s-au sărbătorit 20 de ani de la sfințirea Bisericii ctitorită de fiul satului, Teia Sponte

Sărbătoare mare azi la Hagilar, numele armânesc al localității Lăstuni de lângă Mihail Kogălniceanu, unde s-a prăznuit cel de-al 20-lea hram al Bisericii Adormirea Maicii Domnului în lăcașul de cult ctitorit în anul 2002 de un fiul al satului, Teia Sponte.

La sfârșitul lunii septembrie 2002, după mai puțin de un an de la punerea primei pietre de temelie, era inaugurată construcția ce urma să poarte hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în 15 august 2003 avea să aducă la Lăstuni, alături de IPS Teodosie, un alai de preoți la prăznuirea primului hram.

Azi, după două decenii de la momentul în care Dumnezeu și Maica Domnului și-au făcut iar casă în mica localitate de lângă Mihail Kogălniceanu, ctitorul Teia Sponte a fost împreună cu toți membrii familiei alături de enoriași la slujbă.

La finalul slujbei, preotul protoiereu de la Niculițel, părintele Onea a oferit ctitorului o icoană a sfinților de la Niculițel, iar preotul paroh Claudiu Avram a oferit cititorului și familiei acestuia un tablou.

Scurt istoric al ctitoriei 

La sfârșitul anului 1940, un cutremur puternic a crăpat unul dintre pereții micuței biserici din satul Lăstuni. Vreme de mai bine se șase decenii, credincioşii din Lăstuni au avut doar o casă de rugăciune dar situaţia s-a schimbat când, la data de 29 septembrie 2002, au fost recepționate lucrările la această nouă biserică din Lăstuni cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Un an mai târziu avea loc cinstirea primului hram,iar din 2008, cu ajutorul ctitorului dar și al familiei altui fiu al satului, Gheorghe Goga, clopotnița bisericii era modernizată. Acum, biserica adună la slujbe câteva zeci de localnici, însă în ziua hramului aceasta devine neîncăpătoare.

Teia Sponte și Hrista Lupci, cetățenii de onoare ai comunei Mihail Kogălniceanu

Două dintre personalitățile centrale ale evenimentului de azi, omul de afaceri Teia Sponte și rapsodul Hrista Lupci, au semnat în Cartea de onoare a Comunei Mihail Kogălniceanu, adusă la Lăstuni de primarul Anastase Alexe și secretarul comunei Ion Cocon.

Dacă Teia Sponte este primul cetățean de onoare al comunei, înaintea fostului fotbalist Mitică Caraman, pentru rapsodul Hrista Lupci această onoare a fost o mare surpriză.

 

Fiii satului s-au reîntâlnit la Lăstuni

Sărbătoarea satului Lăstuni a continuat în cursul după-amiezii cu o agapă frățească la care și-au adus contribuția toți membrii comunității dar și cu un spectacol artistic susținut de artiști populari în rândul comunității armâne.

Astfel, de la ora 13, Pindu, Hrista Lupci, Gică Coadă și Daniel Peanci au fost artiștii invitați pentru a asigura fondul sonor de la agapa frățească de după slujbă și pentru a sărbători cum se cuvine acest eveniment.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE