Lumea afacerilor este din ce în ce mai competitivă. Adeseori, abilitățile necesare pentru a avea succes depășesc cunoștințele tradiționale de management și finanțe. În astfel de situații este important să te știi adapta. Trebuie să înveți să te folosești de toate resursele disponibile, chiar și de cele mai neobișnuite.
O activitate care face parte dintr-o industrie complet diferită este jocul de poker. Diverse jocuri din industria norocului, chiar și un joc fruit cocktail gratis, pot oferi lecții valoroase și instrumente practice care pot fi aplicate direct în gestionarea și dezvoltarea unei afaceri. Jocul de poker se află totuși la un nivel mai elevat, având un potențial incredibil. De la evaluarea riscurilor și gestionarea resurselor până la luarea deciziilor sub presiune și planificarea strategică pe termen lung, pokerul antrenează o gamă largă de competențe esențiale pentru un antreprenor sau manager de succes. Hai să explorăm în ce fel te poate ajuta pokerul în dezvoltare abilităților necesare pentru a naviga cu succes în mediul de afaceri.
Prin gestiunea bugetului
Ce au în comun atât mediul de afaceri cât și cel de poker? Banii. Bugetul este un element pe care îl întâlnim în ambele domenii. În același timp, există atât afaceriști cât și jucători care nu știu să își gestioneze eficient bugetul. În ambele domenii întâlnim resurse limitate, luarea deciziilor strategice și evaluarea riscurilor. În poker, jucătorii își evaluează mâna, citesc jocul adversarilor și decid dacă merită să investească mai multe jetoane într-o mână sau dacă ar trebui să se retragă. Acest lucru se traduce în lumea afacerilor prin evaluarea riscurilor asociate cu investițiile, cheltuielile și veniturile potențiale. Experiența în poker te învață să calculezi riscurile și să iei decizii informate cu privire la alocarea resurselor. În lumea jocului, jetoanele se investesc într-o mână, iar riscul este de a rămâne fără resurse în momentele critice ale jocului. În afaceri este esențial să aloci resursele în mod eficient, astfel încât să menții lichiditatea și să poți răspunde rapid la oportunități sau crize.
Gestionarea bugetului ține și de abilitatea de a lua decizii sub presiune. În poker deciziile se iau mereu repede, iar timpul și presiunea sunt factori critici. Deciziile urgente există și în afaceri, însă adeseori rezultatele pot afecta sănătatea financiară a companiei. Având în vedere că încă nu am fost complet înlocuiți de inteligența artificială, trebuie să ținem cont de emotivitatea oamenilor. O mare parte a succesului în ambele domenii se bazează pe înțelegerea și anticiparea comportamentului adversarilor și a partenerilor de afaceri. Capcanele emoționale pot fi periculoase, afectând modul în care persoana se raportează la buget și la priorități.
Prin analiza riscurilor
Ce ar fi jocurile și afacerile fără riscuri? Cu siguranță mult mai puțin atractive. Având în vedere că jucătorii își bazează deciziile pe probabilități și evaluează șansele de succes ale mâinilor lor în funcție de cărțile vizibile și de acțiunile adversarilor, în fiecare moment de joc ei realizează o analiză a riscurilor. Fiecare mișcare vine la pachet cu probabilitățile de câștig sau pierdere. Analiza riscurilor nu este atât de evidentă în lumea afacerilor, însă categoric și aceasta implică probabilități de succes sau eșec în funcție de diferite proiecte, investiții sau decizii. Experiența din poker se transpune în afaceri prin dezvoltarea treptată a abilității de a analiza rapid scenariile și de a evalua riscurile asociate.
Ambele medii sunt pline de incertitudine. De la priviri competitive și stimuli externi constanți, jucătorii își axează atenția către ceea ce este cu adevărat important în acel moment. Deciziile sunt luate cu informații incomplete, cărțile adversarilor sunt ascunse, iar intuiția este tot ce au la îndemână. Prin exercițiu, un afacerist poate profita de această intuiție pentru a se simții confortabil luând decizii chiar și atunci când nu ai toate informațiile necesare, gestionând astfel mai bine riscurile. Așa cum am menționat anterior, emoțiile influențează experiența. Acest lucru poate fi bun sau rău. Să te bucuri de un câștig nu este problematic, așa cum este chiar benefic să te bucuri de orice realizare din cariera ta. Totuși, riscurile trebuie să fie evaluate obiectiv. Sub presiunea unui coleg, a superiorului sau pur și simplu a contextului, riscurile pot părea uriașe. Prin practicarea pokerului, astfel de momente tensionate devin cât de cât obișnuite. Creierul se obișnuiește cu o anumită presiune și începe să funcționeze din nou normal.
Prin abilitățile de planificare
Un jucător care nu are un plan pe termen lung este un simplu amator. În cazul unui afacerist, l-am numi mai degrabă mediocru. Planificarea strategică pe termen lung este cea care face diferența între un singur trecător și o persoană care a intrat în industrie pentru a rămâne. În poker, jucătorii profesioniști se gândesc mai departe decât simpla câștigare a unei singure mâini. Ei au o viziune pe termen lung. Strategia este planificată pentru întregul joc sau chiar pentru un turneu. Natura jocului este cea care cere o planificare atât de amănunțită. În afaceri nu ai cum să ajungi bun dacă nu depui efort în planificarea pe termen lung. Ai nevoie să îți cunoști direcția ta și pe cea a companiei. În plus, obiectivele de creștere și strategia financiară nu se hotărăsc de azi pe mâine. Cu atât mai mult, pentru a putea stabili obiectivele și strategia este nevoie de o evidență bună a resurselor financiare, umane și materiale. Ne întoarcem astfel la felul în care pokerul reușește să pregătească oamenii prin necesitatea de a gestiona atent jetoanele, care sunt resurse limitate.
Chiar dacă este nevoie de o planificare amănunțită, atât în poker, cât și în afaceri, ar fi absurd să trecem cu vederea natura imprevizibilă a ambelor domenii. Flexibilitate și ajustarea planurilor sunt lucruri de care nu poți fugi. Afaceriștii trebuie să fie cel puțin la fel de flexibili ca jucătorii care își ajustează planurile în funcție de evoluția jocului și de acțiunile adversarilor. Având în vedere că planurile nu merg întotdeauna conform așteptărilor, în afaceri deciziile urmăresc planul, însă se bazează și pe noile informații apărute.
Concluzie
Cine s-ar fi gândit că jocul de poker poate pune niște baze atât de solide pentru un afacerist? Este vorba de mult mai mult decât o simplă activitate de divertisment. Jocul captivant se transformă într-o sursă valoroasă de lecții care pot fi aplicate cu succes în afaceri. Prin cultivarea abilităților de analiză a riscurilor, gestionare a resurselor și luare a deciziilor sub presiune, pokerul dezvoltă competențe esențiale pentru orice antreprenor sau manager. Capacitatea de a gândi strategic, de a anticipa mișcările competitorilor și de a rămâne calm în fața incertitudinii sunt trăsături căutate și admirate. Odată transferate în mediul de afaceri, acestea pot oferi un avantaj competitiv considerabil. Îți dorești să îți antrenezi mintea la masa de poker, pentru a descoperi ești mai bine pregătit să faci față provocărilor din lumea afacerilor?