Ştirea zilei

De azi, Consulat Onorific al Republicii Turcia la Tulcea!

- Turcia aniversează azi Ziua Republicii şi îl cinsteşte pe Mustafa Kemal Atatürk

Excelenţa Sa, doamna Füsun Aarmaz, Ambasador al Republicii Turcia în România, domnul Güven Güngör, presedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci – TIAD şi omul de afaceri Omer Susli au participat azi, 29 octombrie, de Ziua Republicii Turcia, la festivitatea de inaugurare a sediului Consulatului onorific al Republicii Turcia în România la Tulcea.

 

Situat pe strada Păcii, (la fostul Spicul, vis a vis de Hotelul Egreta) sediul Consulatului Onorific al Republicii Turcia s-a dovedit a fi neîncăpător azi pentru zecile de invitaţi oficiali care au dorit să îi treacă pragul. Carmen Caloianu, subprefect cu atribuţii de prefect, Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea, parlamentarii Eugen Teodorovici (senator), Mirela Furtună, George Şişcu, Andrian Ampleev şi, era şi normal, Iusein Ibram (deputaţi) alături de alţi invitaţi din partea comunităţii din Tulcea au dat curs invitaţiei şi au participat la inaugurarea sediului Consulatului onorific al Republicii Turcia în România de la Tulcea care va fi reprezentat de către omul de afaceri Daniel Iluşcă.

Evenimentul festiv a fost precedat de la ora 16.30 de un moment solemn în care au fost depuse coroane de flori la statuia lui Mustafa Kemal Atatürk, creatorul Turciei moderne care azi a împlinit 93 de ani de la proclamarea Republicii în 29 octombrie 1923, de către Marea Adunare Națională.

Prezenţa la Tulcea, chiar de Ziua Republicii Turcia, a Excelenţei Sale, doamna Füsun Aarmaz, Ambasador al Republicii Turcia în România, nu face decât să arate preţuirea pentru judeţul nostru în care comunitatea turcă este una reprezentativă, iar statuia lui Mustafa Kemal Atatürk, din Rotonda Personalităţilor Minorităţilor, arată că respectul este reciproc.

Tocmai existenţa unui Consulat onorific al Republicii Turcia la Tulcea, în fruntea căruia se află, începând de azi, consulul onorific Daniel Iluşcă, va face ca şi relaţiile economice să fie tot mai puternice între Tulcea şi Turcia, cu beneficii pentru ambele ţări, aşa cum a subliniat în cuvântul său domnul Güven Güngör, presedintele TIAD.

La rândul său, Excelenţa Sa, doamna Füsun Aarmaz, Ambasador al Republicii Turcia în România a evocat, în discursul său, momentele când îndeplinea funcţia de Consul general al Republicii Turcia la Constanţa, într-o strânsă legătură cu Tulcea, dar şi reperele istorice şi culturale din judeţul Tulcea, de mare însemnătate pentru Republica Turcia şi poporul turc: Geamia Ali-Gazi Pașa sau Moscheea Babadag, Moscheea Azizyie sau Geamia Sultanului Abdulaziz din Tulcea sau Geamia Mahmut Yagici din Isaccea, ultima dintre ele aflată în programul vizitei de mâine a Excelenţei Sale. doamna Füsun Aarmaz.

Scurt istoric al zilei de 29 octombrie 

Astăzi, 29 octombrie, Turcia aniversează Ziua Republicii, sărbătoare națională ce marchează proclamarea Republicii în 1923, de către Marea Adunare Națională.
Aflat în declin din punct de vedere militar și economic, Imperiul Otoman a ajuns în pragul colapsului la sfârșitul Primului Război Mondial iar în acest context dificil s-a impus personalitatea generalului Mustafa Kemal Atatürk, un erou al primei conflagrații mondiale care a reușit să stopeze dezintegrarea totală a fostului imperiu.

Noii lideri turci au realizat necesitatea redefinirii sistemului politic al statului și formării unei structuri adecvate şi astfel, la 29 octombrie 1923, Marea Adunare Naţională a Turciei a proclamat Republica Turcia, adoptând o nouă formă de guvernare, Mustafa Kemal fiind ales primul preşedinte al Republicii.

Mustafa Kemal, căruia în 1934 Parlamentul i-a atribuit supranumele de Atatürk (Părintele Turcilor), a pus bazele noului stat turc, aplicând un set revoluționar de reforme al căror scop a fost modernizarea vieţii sociale, economice, politice şi culturale. „Pace în ţară, pace în lume!” – este sloganul lansat de făuritorul Turciei Moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
La mulți ani Turcia🇹🇷! La mulți ani prietenilor turci!

 

Back to top button