fbpx
Consiliul Judeţean

De luni, 19 iunie 2023, încep lucrările la Memorialul Ivan Patzaichin

Azi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Sala Dobrogea a Consiliului Județean Tulcea, președintele Horia Teodorescu, în calitate de gazdă și mai ales ca reprezentant al Consiliului Județean Tulcea, cel care are în proprietate și administrare Faleza Ivan Patzaichin, a anunțat faptul că de luni 19 iunie 2023 vor demara lucrările la Memorialul Ivan Patzaichin.

La conferința de presă, in calitate de președinte al Asociației Ivan Patzaichin Mila 23, Ivona Patzaichin, a ținut să mulțumească nu doar Consiliului local și Consiliului Județean Tulcea care au susținut financiar realizarea acestui memorial cu câte 3 milioane de lei fiecare, cât și artiștilor care s-au angrenat cu lucrările lor în acest proiect.

Theodor Frolu, în calitatea sa arhitect și de reprezentant al Asociației Ivan Patzaichin, a vorbit despre fiecare componentă a acestui memorial. Și mai ale# despre faptul că

De luni vor începe lucrările pentru amplasarea Memorialului Ivan Patzaichin pe faleza municipiului Tulcea, iar această investiție este posibilă ca urmare a unui parteneriat dintre Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, asumat la nivelul legislativului județean în luna februarie a acestui an. Este încă un pas în realizarea unor îndatoriri pe care le avem în semn de respect pentru ceea ce a realizat Ivan Patzaichin pentru noi. Nutrim cu toții speranța că tot ceea ce ne propunem să realizăm va deveni un reper pentru noi, tulcenii, un reper pentru cei care ne vor vizita județul, o operă pe măsura valorii sportive și umane pe care Ivan Patzaichin ne-a oferit-o“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Încep prin a spune că suntem foarte aproape de ceea ce va fi acest memorial dedicat tatălui meu. Este un ansamblu arhitectural creat de cinci artiști, apropiați ai asociației noastre, care l-au cunoscut pe tata și care au dat tot ce este mai bun pentru acest ansamblu ce va putea fi văzut de oricine va vizita orașul Tulcea. Sunt convinsă că va deveni un simbol al orașului, va fi o mică oază pentru Tulcea. Memorialul este, într-adevăr, dedicat tatălui meu, însă, așa cum o să vedeți pe 8 septembrie, pe columnă vor fi trecuți toți sportivii din caiac – canoe care au fost campioni mondiali, europeni și olimpici și care sunt născuți în județul Tulcea. Pentru noi este important acest lucru și ne bucurăm că am avut parte de sprijin din partea partenerilor noștri, domnul primar al municipiului și domnul președinte al Consiliului Județean. Ansamblul va deveni un punct de atracție important pentru întreg județul, nu numai pentru oraș: sunt convinsă că cei care vor veni în Deltă vor dori să viziteze acest monument, vizibil de pe Dunăre“, a transmis președintele Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23“, Ivona Potzaichin Rusu, fiica marelui campion olimpic născut în inima Deltei Dunării.

Asociere votată de Consiliul Județean Tulcea

Amintim faptul că în luna februarie a acestui an, Consiliul Județean a votat proiectul de hotărâre referitor la încheierea Acordului de parteneriat dintre Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Tulcea prin Consiliul Județean Tulcea, Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Tulcea, prin Consiliul Local Tulcea și Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, în vederea realizării în comun a unui Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin, monument de for public situat în zona obiectivului de interes județean faleza Ivan Patzaichin Tulcea.
Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin va fi realizat prin construirea și amplasarea unor lucrări de artă monumentală și amenajarea unei suprafețe de aproximativ 800 mp, cu caracter decorativ, în zona faleza Tulcea, pe terenurile aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale partenere, monument de for public realizat ca obiectiv de investiţie prevăzut în bugetele partenerilor Unitatea Administrativ teritorială Județul Tulcea și Unitatea Administrativ-teritorială Municipiul Tulcea.
Monumentele vor fi instalate până la finalul lunii august 2023, astfel încât Memorialul să poată fi inaugurat pe data de 8 septembrie, în deschiderea festivalului organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23. Pe data de 10 septembrie, după închiderea ediției din acest an, „Caravana apelor“ va porni spre Mila 23, urmând ca pe data de 13 septembrie să fie inaugurat, aici, muzeul dedicat multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin. Acest traseu, spune Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi noua ofertă culturală a Deltei, iar ansamblul reprezintă, la momentul actual, cea mai spectaculoasă infrastructură memorială culturală.

Detalierea lucrărilor

„Columna lui Ivan” – de Virgil Scripcariu
Element-semnal al ansamblului memorial, Columna va fi vizibilă din orice punct al Falezei. Aceasta onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur şi triplu laureat cu argint la Jocurile Olimpice. Columna „victoriilor lui Ivan” reprezentate prin 51 de pagăi (inclusiv cea ruptă) vor marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive, ce vor fi inscripționate pe pilonul central. Tot pe pilonul central, în oglindă, vor fi înscrise numele celorlalți campioni ai sporturilor pe apă ce provin din Deltă.
În spatele Columnei către marginea cheiului spre apă, vor fi realizate o banchetă și două trepte de gradene, oferind un spațiu de contemplare a Dunării sau a Ansamblului Memorial.

„Metopa” – de Mircea Cantor
În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materiale și tehnici diferite, Mircea Cantor utilizează pictura transpusă în tehnica mozaicului pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care s-a născut, relația sa cu apa, momente cheie în viața lui sportivă și cea de antrenor, până în zilele noastre, alături de lotca și canotca, de valorile și proiectele pe care le-a promovat cu atâta consecvență. Mozaicul va fi realizat de către atelierul artistului Daniel Codrescu.

„Inimă așezată” și „Val oprit” – de Teodor Graur
Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâte din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde „efectul Patzaichin” pe care Ivan l-a avut asupra celor ce l-au cunoscut: catalizator și inspirație.

„Culegătorul de apa” – de Dan Vezentan
Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine.
Dar mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens. Experiența de a „gusta” apa Dunării – potabilizată fără a schimba compoziția chimică și minerală – va introduce și un element nou instalației, pe lângă cel artistic și decorativ.

„Grădina Deltei” – de Gyárfás Oláh
„Grădina Deltei” completează ansamblul Memorial pe toată lungimea lui cu un element „natural” pandant cu pavajul mineral al falezei, făcând o legătură peisagistică echilibrată cu orașul. Gyárfás Oláh l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist cu experiență internațională, să colaboreze la realizarea lucrării de artă peisageră în care sunt folosite exclusiv 4 soiuri diferite de salcie, trunchiuri colectate de pe malurile Dunării, nisip si materiale naturale locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button