Ştirea zilei

De pandemie: Fără procesiuni şi tradiţii de Bobotează

Prima mare sărbătoare creştină a anului, Boboteaza, şi una dintre cele două mari sărbători religioase (alături de Sf. Maria din 15 august – n.n.) care aduceau pe faleza Dunării mii de tulceni  va fi oficiată anul acesta doar în lăcaşurile de cult din municipiu şi judeţ. Anunţul fost făcut de Episcopia Tulcii sub forma unei postări pe Facebook intitulată sugestiv „comunicat de presă”:
Având în vedere îndrumările autorităților legate de pandemia de Covid-19, în acest an în municipiul Tulcea 𝗡𝗨 se va organiza tradiționala procesiune de sfințire a apei pe faleza Dunării.
În toate bisericile din municipiu ca și din restul eparhiei, preoții vor săvârși în ziua de Bobotează, după Sf. Liturghie, slujba Sfințirii Mari a apei (Iordanul) iar credincioșii vor lua Aghiazma de la locașurile de cult.”, au transmis cei de la Episcopia Tulcii prin intermediul paginii lor de socializare.
Potrivit informaţiilor obţinute de la preoţii din diferite eparhii din municipiu şi judeţ, aghiazma cea mare se va oferi enoriaşilor doar la sticle îmbuteliate şi astfel încât să fie păstrată distanţa fizică. Că se va şi reuşi acest lucru este greu de crezut …
În judeţ fără botezul cailor
Eveniment de tradiţie care aduna în micuţa comunitate din Smârdan peste o mie de participanţi, „Botezul cailor” în acest an nu va mai avea loc deşi foarte mulţi dintre proprietarii de cai din judeţele limitrofe erau abonaţi la eveniment.
„STIMATI LOCUITORI,
PRIN HOTĂRÂREA GUVERNULUI NR. 1065/11.12.2020 A FOST PRELUNGITĂ STAREA DE ALERTĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI ȘI SE INTERZICE DESFĂȘURAREA DE REUNIUNI CU PRILEJUL UNOR SĂRBĂTORI ÎN SPAȚII DESCHISE PUBLICE .
ÎN VEDEREA PREVENIRII RĂSPÂNDIRII INFECȚIILOR CU SARS CoV 2 VĂ ANUNȚĂM CĂ NU VOM PUTEA ORGANIZA SFÂNTA SĂRBĂTOARE A BOBOTEZEI AȘA CUM AM PĂSTRAT TRADIȚIA ÎN FIECARE AN.
VA MULTUMIM PENTRU INCREDEREA ACORDATA”, a anunţat Primăria Smârdan.
Back to top button