fbpx
Ştirea zilei

Delta Dunării rămâne și în 2021 destinația antiCovid pentru turiștii din țară și străinătate!

- vom avea din acest an o asociație de management al destinației doar pentru deltă

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Dragoș Anastasiu, președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Vasile Dîncu, fost vicepremier al României și reprezentant al Institutului de Cercetare Sociologică IRES, Alin Chipăilă, președintele Alianței pentru Turism și, nu în ultimul rând, jurnalistul britanic Charles Ottley au susținut o conferință de presă la finalul unui important workshop de turism desfășurat la Green Village Sfântu Gheorghe.

Suntem la Green Village Sfântu Gheorghe, locul unde s-a desfășurat astăzi Seminarul privind organizațiile de management al destinației turistice, concluzia fiind că aceste OMD-uri sunt placa de bază pentru reforma în turism. La seminar au participat atât reprezentanți din județul Tulcea cât și reprezentanți ai Industriei de turism la nivel national, autorități publice locale dar și reprezentanții ai Ministerului Mediului sau domnul vice prim-ministru Dan Barna. Au fost discutate lucruri importante, care normal trebuie să se definească turismul în perioada următoare aici discutăm de o perioadă grea pentru industrie marcată de la această criză economică sau de măsurile anticovid. Evident s-a discutat și despre organizația de management al destinației și s-a ridicat necesitatea legiferării acesteia,  precum și de redefinirea asociației de management al destinației Delta Dunării într-o organizație de management la nivelul Deltei, atât Delta umedă cât și Delta continental!”, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

E nevoie de o asociație pentru Delta Dunării

În calitate de gazdă a evenimentului, Dragoș Anastasiu a punctat faptul că suntem în plin proces de desemnare a Guvernatorului ARBDD (pe surse ar fi vorba despre șapte finaliști care vor ajunge la proba interviului – n.n.) și că a venit momentul ca Asociația de Management al Destinațiiei Turistice Delta Dunării să se transforme.

,,E nevoie de o asociație pentru Delta Dunării și vorbim aici de delta umedă.  Nu vreau să comentez de ce s-au retras din această asociație atât Primăria Tulcea cât și Consiliul Județean Tulcea, probabil a fost o decizie politică, însă acest lucru deschide noi perspective pentru asociație care ar putea aduce în schimb toate primăriile din delta umedă și continentală”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Oamenii deltei așteaptă mai mult de la autoritățile locale decât de la Guvern

Prezent la Green Village în calitate de invitat, Vasile Dîncu a prezentat, pe scurt, concluzia unui sondaj realizat în rândul locuitorilor din Delta Dunării care au recunoscut faptul că în ultimii ani s-au făcut progrese în ceea ce privește dezvoltarea zonei, însă nivelul de sărăcie este la cote ridicate. ,,Este evident faptul că este nevoie de o legislație specifică zonei și trebuie să amintesc faptul că legislația prevede deja o serie de facilități pentru două zone izolate ale României: Munții Apuseni și Delta Dunării. Sunt măsuri pasive, scutiri de impozite care nu aduc dezvoltarea comunităților ci dimpotrivă. De aceea este nevoie de alte măsuri, care să stimuleze dezvoltarea zonei, iar concluzia sondajului nostru e că oamenii deltei așteaptă un trai mai bun de la autoritatea locală, circa 70% și doar 30% de la Guvern.” a declarat Vasile Dîncu.

Se vrea legiferarea asociațiilor de management al destinației

Alin Chipăilă, președintele Alianței pentru Turism, a anunțat la Sfântu Gheorghe faptul că, beneficiind de sprijinul experților din cadrul Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, s-au finalizat documentația ce va sta la baza unei propuneri legislative pentru activarea acestor asociații de management al destinațiilor turistice din România.

,,Operaționalizarea asociațiilor de management al destinațiilor turistice din România este una dintre prioritățile din Planul Național de Redresare și Reziliență și cred că vom reuși în scurt timp să venim cu un proiect articulat care să ducă la înființarea a 30 de asociații în următorii cinci ani.” a declarat Alin Chipăilă.

Delta Dunării trebuie să devină la fel de cunoscută precum Delta Amazonului

Jurnalistul Charles Ottley, cunoscut pentru documentarele sale printre care Wild Carpathia, a vorbit despre faptul că avem aici în nordul Dobrogei adevărata ,,perlă a coroanei” pentru turismul din România.

,,Delta Dunării a fost de-a lungul timpului foarte puțin promovată. Ar trebui să devină la fel de cunoscută pe plan mondial ca Delta Amazonului. Turismul ar putea oferi localnicilor o sursă importantă de venit. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa și pot să vă spun că am fost zilele trecute la Sfiștofca unde mai erau doar câteva familii”, a declarat jurnalistul britanic.

Conferința de azi de la Green Village a arătat faptul că Delta Dunării are perspective bune și pe timp de pandemie și că poate fi o alternativă viabilă pentru concediile românilor anul acesta. În condițiile în care tot mai multe destinații din străinătate devin inaccesibile românilor iar în țară sunt puține destinații sigure în contextul Covor, Delta Dunării rămâne și în 2021 destinația anticovid pentru români dar și pentru străini.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE