FotbalŞtirea zilei

Delta Tulcea şi-a adus „generaţia de aur” într-un meci la Babadag cu Granitul

Vineri seara, stadionul „Nelu Stănescu” din Babadag a fost gazda unui meci de fotbal care, probabil, în urmă cu 14 ani, ar fi umplut tribunele până la ultimul scaun. Şi asta nu pentru că atunci nu erau restricţiile anti-covid ci pentru simplul motiv că pe teren s-ar fi aflat „generaţia de aur” a fotbalului tulcean: jucătorii echipei Delta Tulcea care, pe merit sportiv, au obţinut dreptul de promovare în Liga I. Că nu au promovat şi din punct de vedere administrativ sau că unii suspectează şi acum implicarea celor de la Ceahlăul Piatra Neamţ în pseudopromovarea echipei FC Delta Tulcea e altă poveste care s-a scris demult şi nu-şi mai are rostul acum…

La iniţiativa jucătorilor care au scris, pe merit sportiv, istorie pentru fotbalul tulcean în anul 2007 şi în anii de după, „generaţia de aur” de la Delta Tulcea a dat spectacol vineri seara la Babadag contra Granitului pentru care au jucat şi fotbaliştii care au prins meciul cu FC Argeş din 1988, o altă pagină de aur a fotbalului tulcean.

Nu au lipsit de pe gazon pentru Delta Tulcea portarul Olteanu, fundaşii centrali Petcu şi Mocanu, fundaşul lateral Liviu Ştefan, mijlocaşii Lucan, Horovei sau Căju sau atacanţii Nanu şi Ciobanu, cei care erau titulari de drept în acel sezon 2006-2007 alături de alţi fotbalişti care s-au mai aflat în lotul Deltei Tulcea în acel sezon sau în sezoanele de după respectiv portarul Enache, fundaşii Popescu, Mişilericu, Rusu, mijlocaşii Papazicu şi Coconaşu sau atacantul Pantelie. Desigur, de pe banca tehnică nu a lipsit Constantin Gache, antrenorul care a fost „dirijorul” acelei echipe de temut care ar fi meritat să joace măcar şi un sezon în Liga I.

Din păcate nu au putut fi prezenţi la meciul cu Granitul Babadag portarul Pârvu, fundaşii Voicu, Grigorov şi Dincă, mijlocaşii D. Petre şi N. Creţu, nelipsiţi şi ei din formula de bază cu care începea fiecare meci antrenorul Constantin Gache, însă vineri au fost pe teren în schimb doi dintre antrenorii săi secunzi: Cristi Rusu şi Mihai Guliu, ale căror merite nu ar trebui uitate.

Alempe, Filimon, Guraliuc, Nediu, Mavru, Guliu, Boruz, Carasâz, Butucea, Preda, Tătaru, Călin, Botez, Tănase, Pascale, Poida, Iorga, Bogatu, Sandu şi Bonţoi, nume poate mai puţin sonore ca cele de mai sus, au ţinut piept două reprize de câte 30 de minute celor de la FC Delta Tulcea, în prima repriză mai ales de la egal la egal pentru că scorul a fost 2-2. Rezultatul final nu mai contează şi este logic faptul că a fost o victorie a Deltei Tulcea şi la scor, aşa cum le cerea de fiecare dată la pauză antrenorul Gache jucătorilor când rezultatul nu le era favorabil tulcenilor.

Şi de această dată au câştigat, aşa cum au făcut -o în primăvara anului 2007 de 13 ori consecutiv, cu aceeşi bucurie în vestiar.

Rămâne regretul că FC Delta Tulcea a luat cu ea şi sportul rege de pe stadionul Delta

Intrată în faliment prin procedură simplificată, Asociaţia Fotbal Club Delta Tulcea a luat parcă o dată cu ea şi fotbalul de pe stadionul Delta. AS Delta 2013 Tulcea sau AS FC Delta Dobrogea Tulcea, asociaţii sportive ce s-au dorit a fi urmaşele brandului de FC Delta s-au dovedit a fi eşecuri sportive fără nicio performaţă notabilă, ba dimpotrivă… Doi dintre cei mai titraţi fotbalişti care au jucat pentru Delta Tulcea şi au ajuns de aici în Liga I, la campioana Oţelul Galaţi sau la FCSB, Costel Mişilericu şi respectiv Daniel Popescu şi-ar dori să reînvie fotbalul la Tulcea, mai cu seamă că vârsta i-ar recomanda chiar şi ca jucători. Amândoi admit faptul că pentru a juca în Liga a III-a este nevoie şi de sprijinul Consiliului Judeţean şi Primăriei Tulcea pentru că de câştigarea Ligii a IV-a judeţene se pot ocupa singuri atât sportiv cât şi financiar, alături de unii sponsori.

Un alt fotbalist emblematic pentru FC Delta, Emil Nanu, consideră că astfel de meciuri ale fotbaliştilor care au scris istorie pentru Tulcea ar trebui să aibă loc mai des, poate chiar an de an, câtă vreme mai pot încălţa ghetele de fotbal şi cât le mai încap tricourile pe ei. De ce meciul de vineri nu s-a jucat la Tulcea? În primul rând pentru faptul că unul dintre promotorii meciului, Cristian Pantelie, le-a făcut invitația foștilor colegi să joace pe arena sportivă la care tatăl său este administrator, apoi pentru că foștilor  fotbaliști de la FC Delta, geografic, le este mai aproape orașul Babadag decât municipiul Tulcea când vin de la Constanța și nu în ultimul rând pentru că au fost cazați la o pensiune din Lunca.

Iar complexul sportiv de la Babadag – ce poartă numele marelui fotbalist de la Granitul şi Dinamo, Nelu Stănescu, şi pentru care merită felicitări actualul primar Georgian Caraman, fost fotbalist la Granitul Babadag şi Portul Constanţa, dar şi administratorul Alempe Pantelie – chiar este la nivelul echipelor de Liga a II-a.  Ba chiar la un nivel al facilităţilor sportive peste ce au avut aceşti jucători de la FC Delta  în 2007 la Tulcea. Dar, cine ştie, Tulcea poate va reveni, mai devreme sau mai târziu pe harta naţională a fotbalului românesc sub brandul FC Delta sau altul … aviz autorităţilor locale şi judeţene.

 

 

 

 

Back to top button