fbpx
Tulcea

Deputatul Silviu Feodor la deschiderea evenimentului ”TIMIȘOARA 2023 – CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII!”

În orașul Timișoara din județul Timiș, centru universitar în care studiază și ruși lipoveni și unde mulți ani de zile a predat prof. univ. dr. Ivan Evseev la Universitatea de Vest, iar în cadrul Festivalului Național de Poezie din 2019 Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) a sprijinit financiar realizarea și a dezvelit în Parcul Civic bustul din bronz al prof. univ. dr. Ivan Evseev (1937 – 2008), au avut loc astăzi, 17 februarie 2023, o serie de manifestări dedicate DESCHIDERII OFICIALE A CAPITALEI EUROPENE A CULTURII ÎN 2023.
Deținerea acestui titlu, de „Capitală Europeană a Culturii în 2023”, este celebrată prin evenimente culturale, expoziții, spectacole, la care participă peste 100 de oficiali de rang înalt din peste 40 de țări, fiind prezent și deputatul Silviu FEODOR – președintele CRLR.
Deputatul Silviu Feodor a avut mai multe întrevederi cu oficialii, iar președintele institutului Cultural Român (ICR), Liviu Sebastian Jicman, a acceptat invitația de a vizita în scurt timp sediul Comunității Centrale în vederea unei colaborări instituționale.
“Ceremonia oficială de deschidere a Timișoarei 2023 este o sărbătoare a multiculturalității, rezilienței și excelenței culturale la nivelul întregului oraș, o culme a multor ani de transformări ale orașului nostru prin cultură.
Casă a multiplelor naționalități și etnii, istoria multiculturală bogată a Timișoarei este definită prin diversitate, coexistență pașnică și inovare. În 1884, Timișoara a devenit primul oraș din Europa continentală care a avut iluminat public electric. În 1989, scânteile Revoluției împotriva regimului comunist s-au aprins pe străzile Timișoarei, marcând astfel primul pas al României către Europa și democrație” – menționa primarul Dominic Fritz în invitația către deputatul Silviu Feodor.
Reamintim că regretatul prof. univ. dr. Ivan Evseev a participat la evenimentele din Decembrie 1989 de la Timișoara, fiind și în orașul de pe Bega cunoscut ca un intelectual promotor al culturii, al multilingvismului și al dialogului multicultural.
Deputatul Silviu Feodor urmează să discute cu primarul Dominic Fritz și posibilitatea ca toți elevii etnici laureați ai Olimpiadei de limba maternă și ai Olimpiadei de religie ortodoxă de rit vechi de anul acesta să viziteze Capitala Culturii Europene 2023 – Orașul Timișoara, iar un grup de copii din Timișoara să se deplaseze la Sulina în cadrul Taberei ,,Tinerii și interculturalitatea în arealul Deltei Dunării”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button