Editorial

Despre incidenţă, indecenţă, restricţii şi contradicţii

Pentru toți analfabeții funcțional care comentează pe Facebook

zilele de joi, 1 aprilie și vineri, 2 aprilie au fost foarte animate în spațiul Facebook din urbea noastră, ca să nu îi zic pe nume. O informație, cât se poate de oficială, făcută publică într-o nefericită zi de 1 aprilie (Ziua Păcălelilor) de către autorități, arăta că la nivelul municipiului Tulcea aveam o încidenţă a cazurilor Covid de 4.04 la mia de locuitori. Imediat mii de ,,părelologi” s-au grăbit să anticipeze ce se va întâmpla de vineri, 2 aprilie 2021. Comentarii cu miile în spaţiul Facebook de o indecenţă dusă la extrem!
Sigur, celor 990 la mie dintre cei care înghit orice ,,informație” fără să o înțeleagă, fostul ministru al Educației le-a zis pe nume: analfabeți funcțional. Iar rata de analfabetism funcțional în urbea noastră, ca să nu îi spunem pe nume, s-a văzut că este la incidența de aproape 1000 la mie. Asta pentru că orice ,,informație” se înghite de marea majoritate nerumegată şi din orice troacă!

Cum se face, ca să înțeleagă tot omul

Obligația autorităților, iar aici Instituția Prefectului este cea care coordonează această activitate, este de a gestiona această pandemie. Astfel, prin ordin de prefect dat pentru fiecare şef de instituție, pe aria sa de competență, structurile MAI se ocupă de respectarea măsurilor impuse de Guvern, a se citi restricţii, structurile sanitare se ocupă de testare, evidență și tratare cazuri, vaccinare, etc.
Ei, dar mai presus de toate aceste autorități este Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Ce face el? Ca și Guvernul, care e format din miniștri, CJSU, format din șefii serviciilor deconcentrate și prezidat de prefect, adoptă hotărâri. Doar aceste hotărâri au putere de lege pe plan local sau judeţean şi nu alte documente, chiar dacă oficiale, care sunt doar de constatare sau informare.

Cum a fost de fapt…

Direcția de Sănătate Publică a constatat și a informat populația despre faptul că joi, 1 aprilie 2021 la nivelul municipiului Tulcea incidenţa cazurilor Covid era de 4,04 la mia de locuitori. Ca să fie luate măsurile prevăzute de legislație, constatarea Direcției de Sănătate Publică trebuia analizată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care nu ar fi avut niciun motiv legal să nu ia măsurile de închidere a unităților de alimentație publică de la ora 18.00 și să limiteze circulația persoanelor după ora 20. 00, ATENȚIE!, doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, nu și în timpul săptămânii. Că așa prevede legea și nu altfel pentru incidență peste 4 la mie dar sub 7,5 la mie. Prefectul a preferat să mai aștepte o zi până să convoace membrii CJSU și asta pentru că indiferent de cât de novice este el și toată echipa sa are totuşi în prefectură funcționari cu experiență.

De ce joi și nu vineri?

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește în ședințe extraordinare ori de câte ori este convocat de prefect, care este președintele comitetului, sau de înlocuitorul său de drept, inspectorul șef de la ISU, care e vicepreședinte.
Când ai de luat o astfel de hotărâre ai două variante: prima e să convoci membri comitetului și să adopți hotărârea cu riscul de a fi nevoit să iei altă hotărâre a doua zi respectiv a doua e să aștepți ziua din care această măsură își poate legal produce efectul, adică vineri în cazul de faţă, și să te rogi să se întâmple un miracol.  Iar acest miracol e ca incidenţa să scadă, ceea ce s-a și întâmplat!

În concluzie!

Ca să fie clar și pentru cei 990 la mie dintre analfabeții funcțional care au comentat joi și vineri pe Facebook: autoritățile nu au luat joi, 1 aprilie nicio hotărâre în ceea ce privește municipiul Tulcea cu restricţii specifice localităților in care s-a depășit incidența de 4 la mia de locuitori. Niciuna! Și am explicat mai sus de ce nu! Aşadar pentru cei apropae 1000 la mie dintre tulcenii care nu au înțeles de prima dată situația și aşa au apărut o serie de contradicţii pe diverse canale, textul de mai sus se vrea o necesară PRECIZARE care ar fi trebuit să fie făcută de comunicatorul Instituției Prefectului Județul Tulcea. Dar pentru că n-a fost, de aici toată ,,dezbaterea habarniștilor” pe toate conturile, paginile și grupurile de Facebook.

Back to top button