Tulcea

Eugen Terente, deputat USR Tulcea: „Banii publici trebuie să fie alocaţi în mod transparent şi responsabil”

USR a depus un proiect de lege pentru ca banii din Fondul de Rezervă să fie alocați pe criterii de transparență, nu împărțiți după bunul plac al Premierului.
Introducem astfel un mecanism transparent de alocare care elimină practica de a folosi banii din Fondul de Rezervă ca instrument politic de negociere și șantaj împotriva primarilor, pentru susținerea la congrese de partid sau moțiuni de cenzură.
Președinta Senatului, Anca Dragu, inițiatoarea proiectului: „Un premier nu poate folosi banul public pentru a-și cumpăra susținere politică. De aceea, am depus această inițiativă legislativă care elimină posibilitatea folosirii discreționare a Fondului de rezervă.”
Ce modifică, concret, proiectul USR?
➡ Abrogă articolul de lege în baza căruia am ajuns să cheltuim de aproape 4 ori mai mult în 2020 pentru cheltuielile primăriilor decât în 2019;
➡ Introduce obligația desfășurării consultării publice și a justificării caracterului urgent și neprevăzut al cheltuielilor finanțate din Fondul de rezervă.
➡ Prevede că Fondul de rezervă bugetară nu poate depăși 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat și obligă Executivul să vină în Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul și nivelul de utilizare a Fondului.
Fondul de Rezervă, conform legislației în vigoare, trebuie folosit pentru finanțarea unor cheltuieli urgente, nu pentru a aloca 1 miliard de lei către CJ-uri și primarii care te-au susținut, așa cum au făcut Florin Cîțu ori Liviu Dragnea în trecut.
Mai multe detalii despre proiect: https://bit.ly/DepolitizămFondulDeRezervă
Back to top button