Ceea ce era de așteptat și anume majorarea facturilor de energie termică în sistem centralizat (de la Energoterm -n.n.) începând cu ultima lună din 2019 s-a întâmplat. Toate semnalele de alarmă trase din octombrie – noiembrie 2019 în consiliul local, de la masa rotundă a Săli Mihail Kogălniceanu, au lăsat fără nicio reacție serioasă (chiar și neserioasă) cei aproape 10.000 de beneficiari ai serviciilor Energoterm. Nici anunțata renunțare la mandatul de director al Energoterm a inginerului Nicușor Bîscă nu a fost luată în seamă și iată că acum, vorba celor din galeriile de fotbal, ,,lumea se întreabă: de ce?”. Pentru aceștia și pentru cei cărora, mintea le vine mai târziu, printr-un comunicat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea a explicat azi ceea ce poate fi mai simplu spus falimentul termoficării, la rece.
,, COMUNICAT
Legat de prețul pe gigacalorie, furnizat de ENERGOTERM S.A. către populație, facem următoarele precizări:
Prețul gigacaloriei pentru anul 2020 este de 531,15 lei.
Din acest preț 30% este subvenționat de către primărie. În ultimii 10 ani Primăria municipiului Tulcea a subvenționat prețul gigacaloriei peste 55%.
În această perioadă, chiar dacă populația plătea mai puțin din jumătate de preț, datoriile asociațiilor de proprietari s-au ridicat la peste 10 milioane lei.
Creșterea prețului de furnizare, aprobat de plenul Consiliului Local, are următoarele explicații:
1. Din cauza presiunii financiare pe bugetul anului în curs, nu s-a putut subvenționa gigacaloria decât în procent de 30%.
2. Prețul de producție al gigacaloriei s-a modificat din cauza creșterii prețurilor la gaz, electricitate, motorină, benzină, creșterii salariului minim pe economie, situație care nu poate fi imputată primarului.
3. Există foarte multe pierderi de agent termic în subsolurile multor blocuri, unde distribuția este distrusă în diferite procente.
Responsabilitatea pentru repararea sau înlocuirea țevilor revine proprietarilor de apartamente.
4. Mulți locatari (proprietari) de la etajele superioare sustrag apa caldă din sistemul de furnizare al agentului termic pentru diferite scopuri casnice, dezechilibrând astfel sistemul.
5. Pentru raționalizarea consumului de agent termic se pot monta repartitoare, contoare pe casa scării sau pur și simplu se pot închide robineții de la calorifere. Sunt blocuri care au făcut aceste investiții și plătesc mult mai puțin. Condiția este ca peste 80% din locatarii blocului să aibe montate aceste echipamente.
6. Chiar și cu toate aspectele enumerate până acum, dacă ENERGOTERM S.A. ar fi avut încasate cele peste 10 milioane lei datorie, prețul gigacaloriei putea fi subvenționat în proporție mai mare.
Ne întrebăm retoric de ce la cablul tv., la energie electrică, la telefonul mobil, nu înregistrăm datorii!!??
Pe fondul temperaturilor pozitive, în perioada 1-15 noiembrie 2019 furnizarea agentului termic a fost stopată.
Cetățenii care stau la case nu beneficiază de nicio subvenție (și acolo sunt pensionari și oameni cu venituri mici și medii).
Potrivit unor directive europene, adoptate la nivel național, de anul viitor este posibil să se interzică acordarea subvențiilor. Suntem curioși atunci pe cine mai înjurăm, în condițiile în care fiecare va trebui să plătească cât consumă.
Va trebui la un moment dat să înțelegem că orice serviciu prestat trebuie plătit.
Vă asigurăm că Primăria municipiului Tulcea face toate eforturile să mențină un echilibru între ceea ce înseamnă asigurarea subvențiilor și celelalte cheltuieli pe care instituția trebuie să le onoreze (cheltuieli sociale, transport local, servicii publice, investiții, etc.).
Vă anexăm listele cu datoriile pe care asociațiile de proprietari le au față de furnizorul de agent termic, ENERGOTERM S.A., spre știința cetățenilor și a președinților asociațiilor de proprietari.
Stăm la dispoziția oricărui cetățean care dorește informații suplimentare.”, transmite primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, pe pagina sa oficială.