Ştirea zilei

Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte contestă Ordinul de prohibiţie!

Recent, pe pagina oficială a Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură a fost publicat proiectul Ordinului de prohibiţie pentru anul 2022, unul în care majoriatea amendamentelor făcute de pescari, prin federaţiile reprezentative ale acestora, nu se regăsesc. Este şi motivul pentru care Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) au transmis Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor precum şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării o adresă, mai degrabă o contestaţie a cărei conţinut îl puteţi citi, integral, mai jos:

„Având în vedere publicarea draftului de Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii pentru anul 2022, vă solicităm, prin prezenta, să ne transmiteți motivațiile care stau la baza respingerii amendamentelor înaintate de organizațiile de pescari din Delta Dunării privind zonele de pescuit și perioadele de prohibiție pentru anul 2022.

De asemenea, reiterăm obligația Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării de a prezenta public studiile și documentația care fundamentează deciziile privind noile interdicții pe care ARBDD intenționează să le instituie în arealul deltaic și în zona costieră, reamintind doamnei guvernator Atena Groza că și-a luat public acest angajament în cadrul uneia dintre întâlnirile organizate pentru dezbaterea ordinului de prohibiție.

Considerăm că, în absența unei fundamentări adecvate și comunicate transparent – așa cum ar trebui să fie deciziile ce impactează economic și social comunitățile de pescari din Delta Dunării – propunerile ARBDD pot fi considerate arbitrare și lipsite de legitimitate.

Reamintim că ARBDD are, prin lege, obligația de a proteja dreptul locuitorilor Deltei de a-și desfășura activitățile tradiționale în comunitățile în care trăiesc, având, în același timp, responsabilitatea să contribuie, prin măsuri active de sprijin, la asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru cei ce depind de activitățile de pescuit din Delta Dunării.”

Ce a vrut să zică autorul

Semnatarul adresei este Dan Verbina, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) iar nemulţumirea acestuia dar şi a pescarilor pe care îi reprezintă este aceea că prin acest proiect de ordin rămân o serie de limitări şi restricţii în ceea ce priveşte pescuitul costier şi la Marea Neagră.

„Avem în acest proiect de ordin o serie de limitări şi mai ales restricţii în ceea ce priveşte pescuitul costier şi cel de la Marea Neagră din punctul nostru de vedere nejustificate. Adică dacă ar fi fost un studiu care să stea la baza acestora am fi înţeles, dar nu este sau dacă este nouă nu ne-a fost făcut cunoscut. Publicul larg trebuie să înţeleagă faptul că la câte restricţii se instituie an de an, fie prin perioadele de prohibiţie, justificate de studii şi pentru care nu comentăm,  fie prin perioadele cu vreme rea sau gheaţă, un pescar dacă mai rămâne cu patru luni din an în care poate pescui. Şi atunci, în condiţiile în care resursa din deltă e în declin, alternativa pescuitului la Marea Neagră şi în zona costieră este una foarte bună. Sunt resurse neexploatate la mare pentru care se pun tot felul de restricţii şi interdicţii din punctul nostru de vedere nejustificate. Una dintre ele este pescuitul la scrumbie până la 15 aprilie. De ce? Dacă părinţii şi bunicii noştri ieşeau la scrumbie până la mijlocul lunii mai, care e acum justificarea pentru restrângerea acestei perioade? Şi multe alte chestiuni tehnice pe care le-am discutat în toate întrunirile noastre, cei cu care am stat la masa negocierilor au dat impresia că le-au înţeles şi le-au însuşit, însă acum vedem că nu e aşa”, a declarat Dan Verbina.

Back to top button