fbpx
Folclor

Festivalul ”Peștișorul de Aur” revine în Piața Civică!

- parada portului popular va fi luni, 8 august 2022, de la ora 18.00

Ansambluri folclorice din nu mai puțin de 13 țări au fost atent selectate de organizatorii Festivalului Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur” pentru a fi invitate anul acesta la cea de-a XXVIII-a ediție a celui mai mare festival de folclor pentru copii din Europa. Potrivit maestrului Ștefan Coman, ”părintele” acestui festival de renume pentru Tulcea (unul dintre puține lucruri care mai duc renumele municipiului Tulcea – n.n.), au fost selectate într-un final – din motive obiective asupra cărora nu vom insista – doar nouă ansambluri străine din opt țări iar din România doar zece ansambluri din tot atâtea județe. Până la startul festivalului este posibil ca numărul acestora să mai scadă, însă din motive obiective, respectiv din motiv ”de viză” pentru invitații extracomunitari.

După doi ani în care a lipsit din peisajul public din motive de pandemie, iată că Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur” revine cu a sa paradă a portului popular pe traseul binecunoscut cu punct de plecare de pe strada Isaccei din dreptul Parcului Pesonalităților și punct de sosire Piața Civică. Evenimentul festiv, deschiderea festivalului, este programat în data de luni, 8 august 2022 de la ora 18.00. Față de edițiile trecute, anul acesta vom avea două festivități de premiere și anume una pe 10 august și o a doua pe 11 august, însă asupra desfășurătorului vom reveni la începutul săptămânii viitoare, mai ales că spectacole vor fi și pe malul Lacului Ciuperca, zona Patinoar și pe terenul de sport din Cartier E3.

Ansabluri invitate din străinătate

MEXIC  Grup Folcloric Aleanza din Saltillo

MACEDONIA,  Folklore Ensemble Kitka  din Istibanya și Folklore Ensemble Vapcarov din Skopje

UCRAINA  Ansamblul Vesnianka din Khmelnytskyi

SERBIA, Ansamblul Kupinik din Kupinivo

TURCIA  Ansamblul Cansu Genclîk Ve Spor Kulübü din Ankara

BULGARIA, Grupul Sinevodski Bisercheta din Biser

NEPAL, Ansamblul Loc Dohori Nritya din Bhaktapur

AFRICA DE VEST GUINEEA, Troupe Guinee Percussions din Conakry

Ansabluri invitate din România

SATU MARE – ”Cununița Năzdrăvană” din Satu Mare

VASLUI – ”Ansamblul Hora Vasluiului” din Vaslui

OLT – ”Ansamblul Dârjovul” din Valea Mare

PRAHOVA – ”Ansamblul Muguri de Breaza” din Breaza

BRĂILA – ”Ansamblul de cântece și dansuri populare Dunărenii” din Chiscani

BIHOR – ”Ansamblul Dor Șuncuian” din Șuncuiuș

IAȘI – ”Ansamblul de copii Florile Moldovei” din Iași

BOTOȘANI – ”Centrul cultural Corni” din Fediuc

GORJ – ”Ansamblul Folcloric ”Nedeia” din Novaci

SUCEAVA – ”Ansamblul Folcloric Dor” din Moara

Am ajuns, iată, la cea de-a XXVIII-a ediție a acestui festival important pe harta internațională a evenimentelor de gen! De la prima ediție, în 1992, o inițiativă a Ansamblului «Dorulețul», am izbutit ca de la an la an să fim mai exigenți atât în selectarea participanților, cât și în cadrul jurizării. Ne străduim – și sunt motive clare să considerăm că reușim – să cultivăm gustul publicului pentru autentic și tradiție. De asemenea, participanții la festival (fie aceștia din țară sau de peste hotare) fac cunoștință cu frumusețile Deltei Dunării. Suntem încredințați că pentru toată lumea – participanți și spectatori, deopotrivă – «Peștișorul de Aur» va fi și în acest an o mare sărbătoare!”, a declarat prof. Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”.

De peste hotare vor sosi ansambluri din: Bulgaria, Serbia, Macedonia, Mexic, Africa de Vest, Nepal, Turcia și Ucraina, iar din România vom avea ansambluri din județele: Botoșani, Bihor, Brăila, Cluj, Gorj, Iași, Olt, Prahova, Suceava, Satu Mare, Vaslui, Tulcea.

Juriul acestei ediții va fi format din:

Președinte: Prof. dr MARIA TĂNASE MARIN, interpret, producător și realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor. Pedagog și șlefuitor de tinere talente, în calitate de profesor la Școala Populară de Artă și Liceul de Artă „Carmen Sylva“ din Ploiești. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Pedagogie Muzicală, studii continuate cu un doctorat în etnomuzicologie, cu tema „Muzica folclorică prahoveană în actualitate“. A lucrat aproape zece ani la „Tezaur folcloric“, o adevărată școală pentru interpreți și deopotrivă realizatori, iar în paralel a avut o emisiune de tradiții pe TVR2. Din 2003, a realizat succesiv la TVR „Floarea din grădină“, „Dincolo de cântec“, emisiune devenită un brand, și „Popasuri folclorice”.

Carmen Olaru – jurnalist senior la TVR Iași, realizator TV, nume recunoscut în lumea presei de după anii ’90, are o carieră impresionantă, de aproape 30 de ani, în televiziune și nu numai.

Costică Bălărău – maestru coregraf, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști ai dansului popular și recunoscut ca atare nu doar în județul Olt și în țară, dar și în plan internațional. Cu o carieră prestigioasă, are „în picioare” peste 50 de ani de dans popular, dintre care peste 25 de instructor și apoi maestru coregraf profesionist. A îndrumat pașii a zeci de generații, mii de copii, mulți dintre ei fiind acum dansatori profesioniști sau instructori de dans.

Ioan Simionca – maestru coregraf și specialist în comunicare, are o activitate prodigioasă în domeniul cultural, domeniu în care a activat mai bine de trei decenii. A făcut parte din Comisia pentru cultură și media, în Parlamentul României.

Petre Șușu – maestru coregraf și manager al Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași. A desfășurat a ctivități de producție artistică, valorificare și promovare a folclorului muzical-coregrafic. A realizat montări coregrafice în domeniul folclorului, activități educaționale de dans tradițional, pregătire coregrafică a dansatorilor, culegere de folclor coregrafic, cercetare de folclor coregrafic. Activități educaționale non-formale pe teme de dans folcloric, realizarea de spectacole, organizarea de activități educaționale

Valentin Rău – maestru coregraf, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botoşani, o experiență vastă în promovarea și valorificarea folclorului românesc

Ștefan Coman -maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist ”Baladele Deltei”, director al Festivalului – Concurs Internațional de Folclor ”Peștișorul de Aur”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button