fbpx
Folclor

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea pe scena din Slobozia

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea  a raspuns invitației Centrului Pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ialomița și va participa  joi, 23 iunie 2022 la un spectacol dedicat Zile Universală a Iei Românești. Evenimentul se va desfășura în aer liber, în Piața Revoluției din Slobozia, cu începere de la ora 19:00

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“ al Primăriei Tulcea, va împleti, într-un recital folcloric, bogăţia portului popular cu frumuseţea jocurilor populare și cântecelor interpretate de soliștii Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Feraru și Laura Mocăniță.

Conducerea  muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia și regia artistică de maestrul coregraf, Ștefan Coman.

Spectatorii sunt invitați să participe la spectacol purtând tradiționala ie .

Ziua de 24 iunie coincide în calendarul obiceiurilor populare românești cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, iar din punct de vedere religios prăznuim Naşterea Sântului Ioan Botezătorul.

Este cunoscut faptul că în tradiţia noastră populară, Sânzienele erau îmbrăcate în ii. Arta meşteşugului popular – şi a coaserii iei în special – era moştenită din generaţie în generaţie pentru a nu pierde această tradiţie care ne reprezintă, împreună cu rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.

Începând cu anul 2013, în ziua de 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei Românești – element simbol al portului popular românesc. Ia a fost redescoperită, tradiţiile revin în atenţie, sunt respectate, apreciate și transmise.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE